Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Житомирщина замовила у МОЗ п’ять тисяч вакцин для профілактики сказу

21 Вересня 2017 • 08:22

Кіл-сть переглядів: 397

Житомирська область на 2017 рік замовила у Міністерстві охорони здоров’я України 5 тисяч доз вакцин проти сказу, але вони поки не надійшли. У липні минулого року у міста та райони області надійшло 3 тисячі 960 доз імунобіологічного препарату для профілактики сказу. Залишились вакцини у 7 районах та м. Житомир.

 

Про це повідомив начальник відділу мобілізаційної роботи та спеціальних питань управління охорони здоров’я ОДА Сергій Березовський.

 

За його словами, Міністерством охорони здоров’я України зроблено замовлення на доставку в Україну вакцин для профілактики сказу, які надійдуть у рамках міжнародних закупівель за кошти держбюджету 2016 року. Міністерство очікує надходження цих вакцин у 3-4 кварталах поточного року.

 

«У липні минулого року  Житомирська область отримала 3 тисячі 960  доз імунобіологічного препарату – антирабічної вакцини РАБІПУР, які були розподілені по містах та районах області. Станом на 1 вересня 2017 року  в області залишки минулорічної вакцини проти сказу є лише у Ружинському, Романівському, Радомишльскому, Любарському, Ємільчинському, Баранівському, Коростишівському  районах та у м. Коростені. У м.Житомирі  ця вакцина наявна тільки  у ЦМЛ № 1 (16 доз для ревакцинації). Управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації на 2017 рік було замовлено у Міністерстві охорони здоров’я України 5 тисяч доз вакцин проти сказу, але їх поки немає», – зазначив Сергій Березовський.

 

Також він додав, що протирабічна вакцина використовується для профілактики сказу і не є плановою: «Вакцина показана лише тим людям, які безпосередньо були покусані тваринами та яким лікар призначив курс профілактичних щеплень проти сказу. Наразі в області розпочато ревакцинацію 422 особам, (у тому числі й житомирянам), тобто їм робиться щеплення, яке проводиться п’ятикратно».

 

За даними Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області, станом на 1 вересня поточного року в області зареєстровано 1239 випадків укусів тваринами людей. Всього виявлено 28 тварин, хворих на сказ: 13 лисиць, 12 котів, 1 собака, 1 єнотоподібний собака, 1 ВРХ (велика рогата худоба).

 

Основною причиною захворювання людей на сказ є пізнє звернення за медичною допомогою. При своєчасному зверненні постраждалого до закладу охорони здоров’я проводиться щеплення, що попереджує захворювання і врятовує життя. Також необхідно терміново інформувати працівників ветеринарної медицини про зміну поведінки домашніх тварин.

 

Довідково: Сказ — особливо небезпечна інфекційна хвороба, що характеризується ураженням центральної нервової системи і закінчується летально. Джерелом збудника сказу (вірусу) є хворі на сказ тварини, які виділяють вірус зі слиною.

 

Вірус сказу потрапляє в організм людини при укусі або попаданні слини хворої на сказ тварини через рану або мікроскопічні пошкодження шкіри, рідше — слизової оболонки. Діагноз сказу ставлять на підставі даних анамнезу і клініки. Швидкого серологічного тесту для виявлення сказу немає. Інкубаційний період при сказі триває від 10 діб до 1 року і більше. Захворювання починається з підвищення температури тіла, загального нездужання, головного болю. Хворі збудливі, сон у них неспокійний. З часом виникають тонічні та клонічні судоми інших груп м’язів, можуть з’являтися слухові і зорові галюцинації. Через 2—3 доби збудження змінюється паралітичною стадією: хворий слабне, судоми зменшуються, після чого настає смерть. Триває захворювання 4—10 діб.

 

Успішної терапії сказу не розроблено. Запорукою життя є вчасна профілактика.

 

Щоб запобігти захворюванню на сказ та смерті від цієї особливо небезпечної хвороби, необхідно:

  • не контактувати з бездомними та дикими тваринами, постійно пояснювати дітям про небезпечність таких контактів;
  • якщо покусав собака або ослинила підозріла тварина, потрібно промити рану теплою кип’яченою водою (бажано з господарським  милом), а потім обробити 70% розчином спиртового настою йоду.
  • якомога швидше звернутися до медичної установи для проведення антирабічного щеплення та серотерапії, що проводяться за затвердженою схемою;
  • своєчасно робити щеплення проти сказу домашнім тваринам. При зміні поведінки домашніх тварин інформуйте працівників ветеринарної медицини.
Версія для друку