Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Реформа медицини передбачає три види послуг – безкоштовні, співоплата та платні

17 Жовтня 2017 • 14:38

Кіл-сть переглядів: 511

Реформа медичної галузі ділить послуги на три види: повністю безкоштовні – «гарантований пакет», або так званий «зелений» пакет, частково оплачувані державою – співоплата або «синій» пакет, платні – «червоний» пакет.

 

Відповідно до законопроекту № 6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», у сфері охорони здоров’я вводиться триступенева оплата медпослуг.

 

  1. «Гарантований пакет», або так званий «зелений» пакет, який покривається за рахунок держави. У нього входить 80% найпоширеніших звернень до лікаря: оплата невідкладної, первинної, а також паліативної допомоги (допомога пацієнтам, у яких смертельні захворювання). Доплачувати за базовий пакет не потрібно – з податків, які сплачують громадяни, виділятимуться гроші на оплату сімейних лікарів. 
  2. Частково оплачувані послуги або ж «синій» пакет – це співоплата держави і пацієнта. За такою схемою планується оплачувати консультації вузькопрофільних лікарів, лікування на стаціонарі, проведення операцій, зокрема і пологів. Мета соплатежів «держава-громадянин» – розподіл відповідальності за здоров’я пацієнта у вигляді щомісячних виплат: страховка, або оплата за тарифом. 
  3. Платні послуги або ж «червоний» пакет – медпослуги повністю оплачує пацієнт. До таких послуг входить стоматологія та естетичну медицину.

 

«Гарантований» пакет буде доповнюватися і коригуватися щороку Національною Службою Здоров’я України і затверджуватися Кабінетом Міністрів. Гроші на цей пакет будуть брати окремою статтею витрат.

 

У процесі реформування ветерани АТО, учасників бойових дій не братимуть участь у співоплати – весь список додаткових послуг оплачуватиметься державою довічно.

 

Нагадаємо, що Микола Суслик про розповів про реформування медицини та як на Житомирщині працюватиме принцип «гроші йдуть за пацієнтом».

Версія для друку