Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

У Житомирі відкрили перший в Україні пам’ятник Олегу Ольжичу. ФОТО

27 Жовтня 2017 • 11:12

Кіл-сть переглядів: 458

У Житомирі відкрили та освятили перший в Україні, та навіть у світі, пам’ятник відомому поету та письменнику Олегу Ольжичу.

 

Відкрили пам’ятник сьогодні, 27 жовтня, у сквері на вулиці Перемоги.

 

До знакової події для міста долучився голова Житомирської ОДА Ігор Гундич, голова обласної ради Володимир Ширма, міський голова Сергій Сухомлин, депутати міської та обласної рад, а також громадськість.

 

«Олег Ольжич – це близька по духу мені людина, своїми пронаціоналістичними поглядами та вчинками. Відкриття цього пам’ятника та скверу – це та добра справа, яка залишить після себе не лише слова. Олег Ольжич наш земляк, він народився у Житомирі, і це знаково, що перший такий пам’ятник відкривається саме у тут. Відкриття пам’ятника – це важливий крок до відновлення історії, культури та патріотизму», – сказав Ігор Гундич.

 

Присутні вшанували пам’ять Олега Ольжича та поклали до пам’ятника квіти.

 

Довідково. Олег Ольжич (Кандиба) народився в Житомирі 21 липня (8 липня ст. ст.) 1907 року. Батько – відомий поет та письменник Олександр Іванович Кандиба (псевдонім Олександр Олесь), мати – Віра Антонівна Свадковська, гімназійна вчителька.

 

Родина в 1912–1919 жила заможно та мешкала в дохідному будинку Файбишенко на Новій будові, вул. Антоновича, 64/16, (на розі вул. Антоновича (Горького) та Івана Федорова). Будинок вцілів, але знаходиться в аварійному стані.

 

Творча спадщина Олега Ольжича кількісно невелика, але значима своїм духовним зарядом, вона характеризується великим діапазоном тем і сюжетів, починаючи від доісторичних часів і закінчуючи сучасністю. Феномен цієї людини, поета і вченого слід розглядати лише в сукупності, у тісному зв’язку життя і творчості з його трагічною смертю.

Версія для друку