Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

У 10 перших класах інтернатів Житомирщини не набрали дітей цього року – Ігор Гундич

01 Листопада 2017 • 13:49

Кіл-сть переглядів: 423

У 2017/2018 навчальному році зменшилась кількість перших класів у 7 інтернатних закладах Житомирщини. 10 підготовчих та перших класів не відкрили у цих закладах, так як діти цьогоріч розпочали навчання у школах з інклюзією.

 

На цьому акцентував голова Житомирської ОДА Ігор Гундич вчора, 31 жовтня, під час семінару-тренінгу за участю Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби та Міністром соціальної політики Андрієм Ревою.

 

«Житомирщина готова до реформування інтернатних закладів. І перші кроки до цього ми вже зробили. Так, цього року ми не набрали дітей у 10 підготовчих та перших класів у 7 інтернатних закладах. Це свідчить про тенденцію зменшення кількості дітей, які виховуватимуться у таких інтернатах, та водночас збільшення інклюзивних класів у школах, де можуть навчатись діти із спеціальними освітніми потребами. До 2025 року всі діти Житомирщини мають бути в умовах наближених до родини. Впевнений, що ця реформа на Житомирщині – одна з тих, яка стане успішною та ефективною», – зазначив Ігор Гундич.

 

Не відкрились підготовчі та перші класи у 7 школах-інтернатах – Бердичівській, Новоград-Волинській загальноосвітніх школах-інтернатах, Довбиській, Коростишівській, Кмитівській, Вишевицькій, Житомирській №1 спеціальних школах-інтернатах.

 

Діти з особливими освітніми потребами тепер навчаються у школах з інклюзивною освітою, яких у цьому році на Житомирщині збільшилось до 171 загальноосвітніх закладів. Інклюзивним навчаннях охоплено 323 дитини, що на 34 учнів більше, ніж у минулому році.

 

Крім цього, керівництво інтернатних закладів Житомирщини сприяють перебуванню учнів у сім’ї, тому щороку збільшується кількість дітей, які навчаються у спец-закладах без проживання.

 

Загалом у 2017-2018 навчальному  році в інтернатних закладах зменшилась на 154 дітей у порівнянні з минулим роком. І наразі у таких закладах навчається 2486 дітей.

 

Нагадаємо, що 31 жовтня Житомирська ОДА підписала Меморандум із Уповноваженим Президента та організацією Джоан Роулінг щодо реформування інтернатів, а напередодні Ігор Гундич зазначив, що до 2025 року на Житомирщині інтернатів не буде.

 

Довідково: В області функціонує 17 інтернатних закладів, з них: загальноосвітні – 5, (29 %); спеціальні – 10 (59 %); навчально-реабілітаційні центри – 2 (12%).

 

Загальноосвітні заклади – 5: 3 – для дітей, які потребують соціальної допомоги; 1 – санаторна для дітей із серцево-судинними захворюваннями; 1 – ліцей-інтернат для обдарованих дітей.

 

Спеціальні школи-інтернати – 10: 7 – для дітей з порушеннями розумового розвитку; 1 – зі зниженим зором; 1 – для глухих дітей; 1 – з порушенням опорно-рухового апарату.

 

Навчально-реабілітаційні центри – 2: 1 – зі зниженим слухом, аутистичним спектром; 1 – з тяжкими порушеннями мовлення.

Версія для друку