Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Мінсоцполітики ініціює зарахування матері до пенсійного стажу період догляду за дитиною-інвалідом

03 Листопада 2017 • 13:45

Кіл-сть переглядів: 401

Міністерство соціальної політики України ініціює зарахування матері до страхового пенсійного стажу всього періоду догляду за дитиною-інвалідом.

 

Про це повідомив Міністр Андрій Рева у Житомирі під час семінару-тренінгу щодо реформування інтернатних закладів.

 

«Ми ініціюємо, щоб період, протягом якого мами доглядають дітей-інвалідів з ДЦП, зараховувався їм в страховий пенсійний стаж і щоб за них держава платила єдиний соціальний внесок. Робота мами, що доглядає дитину-інваліда,  має оплачуватись не у вигляді соціальної допомоги, а у вигляді заробітної плати, яку платитиме держава за виконання цієї соціальної функції. Краще віддати гроші мамі, яка вдома доглядає дитину-інваліда, а не вкладати кошти в  інтернат. Це буде ефективніший варіант виховання для дитини-інваліда», – зазначив Андрій Рева.

 

В рамках реформування інтернатів має запрацювати принцип «гроші ходять за дитиною» – це зміна механізму фінансування послуг, які будуть надаватися, і відповідно зміна вектору виховання дитини.

 

«Якщо ми запровадимо ці ініціативи – спрямуємо кошти не в інтернат, а в родину, де виховується дитина, будемо платити зарплату мамі, яка має дитину з ДЦП, ЄСВ (єдиний соціальний внесок) за те, що вона доглядає дитину вдома, то в таких батьків виникне стимул займатись дитиною вдома. А значить кількість дітей зменшиться в інтернатних закладах», – зазначив Андрій Рева.

 

Нагадаємо, що 31 жовтня Житомирська ОДА підписала Меморандум із Уповноваженим Президента та організацією Джоан Роулінг щодо реформування інтернатів, Ігор Гундич зазначив, що до 2025 року на Житомирщині інтернатів не буде і вже у 2017 році 10 підготовчих та перших класів не відкрили в інтернатах, так як діти розпочали навчання у школах з інклюзією.

 

 

 

 

 

Версія для друку