Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Сьогодні світ вшановує жертв нацистських концтаборів

18 Квітня 2018 • 10:10

Кіл-сть переглядів: 143

11 квітня у всьому світі відзначається Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів на честь події, яка мала місце  1945 року, коли в’язні концтабору у Бухенвальді почали інтернаціональне повстання проти гітлерівців.

 

У Житомирі в цей день заходи проходять біля пам’ятного знаку «Жертвам фашизму» за участі представників громадських організацій, ветеранів війни та праці.

 

У розташованих на території України концтаборах «Сирецький», «Бабин Яр», «Дарницький» за роки війни загинуло понад 12 мільйонів людей 30-ти країн світу. 

 

Довідково

 

В березні 1945 року німецьке командування й основна частина охорони втекли з табору перед загрозою бути схопленими американськими військами. Тоді, безпосередньо перед прибуттям американців, на території Бухенвальду (найбільшого концентраційного табору) спалахує збройне повстання, організоване силами самих ув’язнених. Коли в концтабір Бухенвальд увійшли американські війська, повсталі вже перебрали на себе контроль над табором смерті. 11 квітня — день входження американців на територію Бухенвальду — і був прийнятий як дата, коли відзначається «Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів». 

 

Пам’ятний  знак «Жертвам фашизму» був встановлений у 1996 році на місці нацистського концентраційного табору «Шталаг – 358».  

 

 

Версія для друку