Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Жителі області можуть взяти дитину у патронатну сім’ю

05 Травня 2018 • 09:35

Кіл-сть переглядів: 225

1Жителі області можуть взяти дитину на виховання, утворивши патронатну родину як одну із нових та альтернативних форм інтернатного виховання.

 

Про це повідомляє служба у справах дітей ОДА.

 

За інформацією служби, нову форму сімейного виховання впровадили в Україні з 2017 року. Патронатна сім’я передбачає влаштування в неї дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, які внаслідок певних обставин не можуть проживати зі своїми батьками або іншими законними представниками, але при цьому не влаштовуються до інтернатів.

 

У Житомирській області поки що немає патронатних родин, проте саме такі сімейні форми виховання потрібні дітям.

 

В області на обліку служб у справах дітей перебуває близько 3 тис. дітей, згідно заяв батьків в загальноосвітніх школах-інтернатах близько 400 дітей, яким необхідна сімейна форма виховання. Крім усиновлення та прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу, батьки можуть створити патронатну родину. Саме патронатні родини дадуть можливість дітям проживати у сім’ї, не потрапляючи до інтернатних закладів.

 

З питанням щодо надання інформації про послугу патронату над дитиною, проведення співбесід і консультацій з особами, які виявили бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя, необхідно звертатися до міських, районних, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області.

 

До зазначеної роботи, в тому числі, первинного відбору кандидатів у патронатні вихователі, також залучено служби у справах дітей райдержадміністрацій, міських рад, об’єднаних територіальних громад області.

 

Довідково:

 

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні. Патронатним вихователем не може бути особа, зазначена в статті 212 Сімейного кодексу України.

 

Держава забезпечує  оплату послуг патронатного вихователя та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя.

 

Розмір грошового забезпечення становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць. Розмір соціальної допомоги становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку на місяць.

 

У разі коли в сім’ї патронатного вихователя перебуває дитина віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина та одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більш як на 50 відсотків.

 

Нагадаємо, на Житомирщині збільшується кількість дітей, які проживають і виховуються у родині.

Версія для друку