Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Для кого та як зміниться призначення субсидій з травня 2018 року. ІНТЕРВ’Ю з Юрієм Прокопцем

25 Травня 2018 • 07:32

Кіл-сть переглядів: 251

З 1 травня 2018 року для всіх українців діє нова програма житлових субсидій, яка є соціально справедливою та більш адресною. Зміни направлені на те, щоб всі ті, хто справді потребує субсидії, – її отримали. Крім цього передбачається, що вже в наступному опалювальному сезоні субсидії будуть видаватися живими грошима, які в результаті ощадливого використання енергоресурсів можна буде використати на свій розсуд.

 

Як переоформлятимуть субсидії та як призначатимуть допомогу, розповідає директор департаменту праці та соціального захисту населення ОДА Юрій Прокопець.

 

Кому у травні повторно потрібно подати документи на переоформлення субсидії?

 

Близько 15% жителів області мають звернутися до органів соцзахисту за переоформленням субсидії та повторно подати заяву та декларацію. Лише за останні 2 тижні звернулися майже 12 тис. жителів Житомирщини. Це:

 

– орендарі житла, внутрішньо переміщені особи;

– сім’ї, яким субсидію було призначено не на всіх зареєстрованих, а фактично проживаючих в помешканні осіб;

– сім’ї, де є непрацюючі особи працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші мінімальної заробітної плати

– сім’ї, в яких відбулися зміни у складі сім’ї протягом останнього року;

– особи, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства (коли дружина з дітьми та чоловік зареєстровані за різними адресами, а проживають разом).

 

На які будинки відтепер субсидія не розповсюджуватиметься?

 

Не нараховуватиметься субсидія власникам квартир, площа яких перевищує 120 кв. метрів, або будинку – 200 кв. м, крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей. Власники або мешканці такого житла будуть оплачувати комунальні послуги повністю.

 

Чи враховуватиметься наявність автомобілю під час переоформлення такої соціальної допомоги?

 

Субсидію не призначатимуть тій родині, в якої у власності є автомобіль, якому менше п’яти років з дати випуску, крім мопеда та авто, наданого органом соціального захисту населення.

 

Що робити якщо в родині є безробітні, які не стоять на обліку у центрі зайнятості?

 

Є два варіанти для тих безробітних, які не стоять на обліку в центрі зайнятості, а в основному це ті громадяни, які заробляють кошти закордоном:

  • чесно декларувати свої доходи, отримані закордоном та сплачувати страхові внески до Пенсійного фонду.
  • інакше органи соцзахисту автоматом рахуватимуть таким людям працездатного віку у дохід три прожиткові мінімуми – 5286 гривень (1762*3) – якщо вони хочуть користуватися соціальною допомогою. При цьому треба буде сплатити єдиний соціальний внесок за три місяці у розмірі, що не менший ніж мінімальний.

 

Чи передбачені зміни у нарахуванні субсидій жителям сіл, які здають молоко?

 

Раніше при розрахунку розміру субсидії органи соцзахисту брали до уваги 100% доходів від здачі молока селянами. Це призводило до того, що сільський молочний бізнес став «тіньовим», водночас збільшилась кількість посередників, які скупляли молоко на чорному ринку й перепродували його вже переробним підприємствам.

 

Відтепер органи соцзахисту враховуватимуть лише 30% доходів від реалізації молока молокопереробникам за умови подання документів, що підтверджують таку суму доходу. Це сприятиме розвитку фермерства й належному утриманню худоби.

 

Які кошти передбачені за економію електроенергії та газу за опалювальний сезон?

 

Так як і минулого року, під монетизацію підпадають зекономлених домогосподарствами 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення, або 100 кубів газу. У грошовому еквіваленті це 135 гривень та майже 700 гривень відповідно.

 

Домогосподарствам-субсидіантам, які вели енергоефективне домогосподарство, для отримання коштів необхідно буде до 1 вересня подати заяву у місцеве управління соціального захисту населення, на підставі якої здійснюватиметься виплата грошової винагороди за енергоефективність.

 

Інформацію про наявність економії кожен отримувач субсидії може відслідковувати у своїй платіжці або шляхом звернення до постачальника газу чи електроенергії, якщо вони використовуються для опалення.

 

Нагадаємо, що з травня 2018 року громадяни, яким призначено житлову субсидію, зобов’язані щомісяця сплачувати обов’язкову частку платежу.

Версія для друку