Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Як втілюється реформа освіти на Житомирщині – інтрев’ю із Ларисою Шевчук

01 Червня 2018 • 14:11

Кіл-сть переглядів: 460

1Як втілюється реформа освіти на Житомирщині, що вже зроблено, як будуються та функціонують медіатеки, де та коли відкриються інклюзивно-ресурсні центри у районах та громадах області – про це та інше спілкувалися із начальником управління освіти і науки ОДА Ларисою Шевчук.

 

Для чого потрібна реформа освіти?

 

Освіта для держави – це один із пріоритетних напрямків. Зміни, які ініціював Президент Петро Порошенко, необхідні для того, аби покращити якість освітніх послуг для усіх дітей, у тому числі з особливостями. Головне у освітній реформі – це створення Нової української школи.

 

Як в рамках реформи змінюється освіта на Житомирщині?

 

Зараз ми працюємо над переобладнанням бібліотек у сучасні медіатеки – вже зараз їх 9, а до початку нового навчального року планується переобладнати шкільні бібліотеки у медіатеки в 12 загальноосвітніх навчальних закладах області на умовах співфінансування з місцевого та обласного бюджетів.

 

Також на Житомирщині втілюється яскравий приклад Нової української школи на базі Романівської гімназії. У класі облаштовано робоче місце з комп’ютером для вчителя, інтерактивний проектор, екран та планшети-нетбуки, з якими працюють першокласники. Обладнання забезпечене ліцензійною Windows та програмою «Розумники», яка передбачає виконання завдань в ігровій формі. Загалом кожний учнівський комп’ютер містить 15 тисяч таких ігрових завдань.

 

А що впроваджується в галузі освіти для дітей з особливостями?

 

Взагалі цей навчальний рік, який завершився, став роком активного запровадження інклюзивної освіти для дітей з особливими освітніми потребами.

 

За ініціативи дружини Президента Марини Порошенко ми плануємо створити 30 інклюзивно-ресурсних центрів в області.

 

У таких центрах визначатимуть індивідуальні особливості кожної дитини та надавати психолого-педагогічну підтримку та допомогу, супроводжувати дитину протягом навчання в освітніх закладах

 

Перший такий центр відкриється 1 вересня у Новогуйвинській гімназії.

 

Що стосовно освіти у селах та містах?

 

Зараз Житомирщина серед лідерів у створені опорних шкіл. Загалом на створено 41 опорну школу, до складу яких входить 65 філій. Ми маємо 44 шкільні автобуси, які довозять дітей до опорних шкіл.

 

Ми працюємо і над створенням кабінетів. У 2017 році закупили обладнання для вивчення природничо-математичних дисциплін. Плануємо закупити нове обладнання для 1 класів.

 

Реформа освіти дійсно показує гарні результати як в Україні, так і у Житомирській області. Завдяки цим змінам – ми всі разом побудуємо європейське суспільство із європейським рівнем освіти.

 

Дякуємо за розмову!

Версія для друку