Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Громади мають затвердити реальний План розвитку територій – Роман Щебетов у Черняхівському районі

18 Грудня 2018 • 09:49

Кіл-сть переглядів: 287

Реформа децентралізації, реалізацію якої ініціював Президент України, вже показала свою ефективність. Наразі громади мають скоригувати свої стратегії, обговорити перспективи із жителями та затвердити послідовний план розвитку територій на найближчі 3 роки.

 

На цьому наголосив заступник голови ОДА Роман Щебетов вчора, 17 грудня, під час засідання Ради регіонального розвитку у Черняхівському районі.

 

Черняхівський район – перший в області, де за дорученням голови ОДА Ігоря Гундича пройшла Рада регіонального розвитку. Найважливіші питання засідання – підсумки впровадження реформи децентралізації та перспективний план розвитку Черняхівського району на 2019-2021 роки.

 

Заступник голови ОДА Роман Щебетов наголосив на тому, що необхідно завершити процес об’єднання у громади, адже наразі у районі створені 2 ОТГ – Високівська та Вільська, які охоплюють 30% від загальної площі. Та вже у найближчий час перейти до середньострокового планування розвитку громад.

 

«Упродовж 2015-2018 років децентралізації, яку ініціював Президент Петро Порошенко, реформа показала та довела свою ефективність – збільшується фінансовий ресурс ОТГ, який використовується на відбудову соціальних закладів та розвиток територій. Також маємо залучати і жителів громад до процесів складання і обговорення планів стратегічного розвитку, актуалізувати чинні стратегії, аби вони відповідали реальному часу і очікуванням людей. Адже чинні стратегії у більшості є далекими від життя. Вони не враховують глобальні виклики і ризики. Тож громадам потрібно їх уточнити і скоригувати, щоб на цій основі затвердити послідовний план розвитку територій на 2019-2021 роки. Наявність таких перспективних планів із затвердженими громадою проектами і механізмами фінансування у рази підвищить інвестиційні перспективи територій», – зазначив Роман Щебетов.

 

За інформацією Черняхіської РДА, завдяки децентралізації власні доходи Високівської  ОТГ зросли у 14 разів: з 1,6 млн грн до 21,3 млн грн. А доходи Вільської ОТГ зросли майже на 2 млн грн. За 4 роки за кошти Державного фонду регіонального розвитку, який наразі є головним джерелом фінансової підтримки місцевих громад, в районі реалізували 6 проектів, 3 з яких – у Високівській ОТГ. Це відновлення та реконструкція шкіл, влаштування освітлення, закуплення шкільного автобусу тощо.

 

У перспективі розвитку Черняхівщини 2019-2021 років чимало пріоритетних проектів у співфінансуванні державного та місцевих бюджетів. Серед них:

 

  • поліпшення стану автомобільних доріг району – це 17 проектів на суму близько  28 млн грн.
  • будівництво та капітальний ремонт 3 амбулаторій загальної практики сімейної медицини – 8,5млн грн;
  • будівництво 2 спортивних майданчиків для міні-футболу зі штучним покриттям – 3,2млн грн;
  • придбання шкільного автобуса та облаштування шкільних кабінетів нового типу – 2 млн грн;
  • 2 енергозберігаючі проекти реконструкції вуличного освітлення;
  • екологічні проекти та забезпечення питною водою

 

Участь у засіданні Ради взяли Народний депутата України  Павло Дзюблик, депутати обласної та районної ради, сільські голови, керівники Високівської та Вільської ОТГ, керівники установ.

 

 

Нагадаємо, що 4 грудня голова ОДА Ігор Гундич у Житомирі провів Раду регіонального розвитку. З початку впровадження реформи децентралізації Житомирщина впевнено тримає лідерство серед інших областей та може однією з перших завершити процес об’єднання. Голова Житомирської ОДА Ігор Гундич розповів про децентралізацію в області та наголосив на тому, що громада хоче чути не загальні цифри, а бачити конкретні результати децентралізації на місцях. Також керівник області окреслив перспективи 2019-2021 – показав ті наймасштабніші проекти, які будуть реалізовуватися на Житомирщині та стануть яскравими символами змін, а найближчим часом доповняться десятками проектів з ОТГ. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Версія для друку