Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Після отримання Томосу на Житомирщині розпочався перехід релігійних громад до ПЦУ – єпископ Паїсій

16 Січня 2019 • 16:16

Кіл-сть переглядів: 106

У Києві 15 грудня 2018 року відбувся Об’єднавчий собор, під час якого обрали предстоятеля єдиної Православної церкви України (ПЦУ) Митрополита Епіфанія. А вже 6 січня 2019 новий предстоятель помісної церкви отримав Томос про автокефалію української церкви. Це означає, що розпочався новий етап становлення ПЦУ та приєднання релігійних громад до єдиної церкви.

 

Про те, чого очікувати вірянам Житомирщини від єдиної церкви та як відбуватиметься перехід від Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) до ПЦУ, йшлося 16 січня під час брифінгу єпископа Житомирського і Овруцького Паїсія, який очолює Житомирську єпархію Православної Церкви України.

 

За словами єпископа Паїсія, підписання Томосу є знаковою подією для України та її церкви: «Дійсно українська церква стала незалежною. Томос, як документ, дає для нашої церкви можливість самостійно існувати. Дуже важливо, що в Україні, і зокрема в Житомирській області, нова Православна церква України буде діяти незалежно від інших церков».

 

Єпископ наголосив на тому, що після отримання Томосу процес переходу релігійних громад активізувався.

 

Адже вже сьогодні, 16 січня, перша релігійна громада Житомирщини офіційно приєдналась до ПЦУ – голова ОДА Ігор Гундич підписав розпорядження про перереєстрацію Статуту релігійної організації с. Ворсівка Малинського району.

 

«Вже сьогодні на Житомирщині маємо 1 громаду (с. Ворсівка Малинського району), яка повноцінно перейшла у Православну церкву України із УПЦ МП. Всі інші громади зараз напрацьовуються через переговори, громади збираються на збори, за підсумками яких і відбуватиметься перехід. І для нас важливо, що це відбувається не насильницьким підходом. А громада добровільно виявляє бажання, збирає збори або схід села і вирішує на чолі із своїм настоятелем, якщо він не проти, перехід у ПЦУ. Якщо ж священник проти, то громада долучається до ПЦУ без нього», – роз’яснив очільник Житомирської єпархії Православної Церкви України.

 

Єпископ Паїсій акцентував, що перший крок Житомирщини до єдиної ПЦУ уже зроблені: «І я вірю, що після такого першого кроку будуть й інші добровільні переходи релігійних громад. Скільки це займе часу? Важко сказати. Бо є різні ситуації та складності. Але ми віримо в те, що наша єдина церква буде зростати».

 

Єпископ Паїсій запросив усіх вірян Житомира на подячний молебень, який пройде завтра 17 січня у Свято-Михайлівському кафедральному соборі, де буде представлено Томос про автокефалію Православної Церкви України

 

Нагадаємо, що Президент України Петро Порошенко гарантує захист кожній парафії, яка прийме рішення приєднатись до Православної церкви України.

 

 

 

 

 

Версія для друку