Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Перехід до ПЦУ має відбуватись за добровільним бажанням релігійної громади

16 Січня 2019 • 16:21

Кіл-сть переглядів: 99

Для того, аби релігійна громада приєдналась до ПЦУ, потрібне добровільне волевиявлення більшості членів під час зборів, яке документально підтверджується протоколом. Лише після цього громада приїжджає до правлячого архієрея ПЦУ і пише прохання про приєднання.

 

Про це повідомив єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій сьогодні, 16 січня, під час брифінгу для ЗМІ.

 

«В першу чергу має бути бажання релігійної громади – має відбутись схід села чи збори, під час яких заявляють про бажання переходу до ПЦУ. Після обговорення та голосування рішення фіксується протоколом зборів. На даний час ми тільки починаємо процес об’єднання. Тому найголовніше, коли пройдуть збори, на яких визначать – чи буде священник настоятелем чи не буде – громада буде все одно переходити. Далі громада приїжджає до нас, єпархального управління і ми надаємо інструкцію, які далі кроки потрібно робити, щоб нічого не було протизаконного. Щоб все було лише на добровільних засадах», – розповів єпископ.

 

Секретар єпархії отець Павло додав, що громади збираються, проводять збори по пунктам протоколу, люди голосують. «Також ми закликаємо, щоб громади переходили разом із священниками, бо це важливо. Звичайно, за кожним настоятелем залишається місце його служіння. Після підписання протоколу усіма присутніми на зборах, громада має звернутися в єпархальне управління з проханням прийняти їх з громади УПЦ МП до ПЦУ. Відповідно правлячий архієрей тої чи іншої єпархії надає благословення і з цього моменту відбувається реєстрація нового статуту громади».

 

Єпископ Паїсій також наголосив, що переговори зі священниками МП області не ведуться. «Сьогодні у громад самостійно назріває думка про перехід, адже вони чують під час богослужінь поминання патріарха Кирила. Тому вияв бажання переходу розпочинається із таких моментів. І в більшості випадків переходу є або одноголосне прийняття рішення, або більшість голосів».

 

Нагадаємо, що після отримання Томосу на Житомирщині розпочався перехід релігійних громад до ПЦУ, вже 16 січня перша релігійна громада Житомирщини офіційно приєдналась до ПЦУ – Ігор Гундич підписав розпорядження про новий статут релігійної громади с. Ворсівка Малинського району.

 

 

 

 

 

 

Версія для друку