Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Культурна спадщина – це той фундамент, на якому будується генетичний код нації, – Ярослав Лагута

21 Лютого 2019 • 13:20

Кіл-сть переглядів: 299

Міністерство культури України спільно з управлінням культури та туризму Житомирської облдержадміністрації провело навчальний семінар «Охорона та збереження культурної спадщини».

 

Питання збереження культурної спадщини обговорювали сьогодні, 21 лютого, у Житомирі фахівці у сфері охорони та збереження культурної спадщини районів і ОТГ Житомирщини.

 

Привітали учасників та долучилися до роботи семінару заступниця міністра культури України Тамара Мазур та заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута.

 

«Культурна спадщина – це той фундамент, на якому будується генетичний код нації, самоіндентифікація суспільства та світоглядні речі. І збереження цього спадку має відбуватися як і на законодавчому рівні, так і на рівні власного ставлення. Можливо, тоді ми зможемо прискорити знищення всіх негативних явищ сьогодення», – наголосив Ярослав Лагута.

 

Основним питанням навчального семінару стало правове регулювання у сфері охорони культурної спадщини.

 

«Ми тут для того, аби поділитися з вами тією практикою, яку ми застосовуємо на центральному рівні, показати, як ця практика діє в окремих регіонах, продемонструвати приклади позитивних практик впровадження норм законодавства з охорони культурної спадщини. Сподіваємося на діалог, під час якого ви, зі своєї сторони, розкажете про власний досвід. Адже ми чітко розуміємо, що зміна закону – це довготривалий процес, що не залежить від одного бажання. Це все вимагає певного часу», – зазначила заступниця Міністра культури України Тамара Мазур.

 

Своїм досвідом роботи у сфері охорони та збереження культурної спадщини поділилися голова Житомирської обласної ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Георгій Мокрицький та в.о. директора обласного центру туризму та краєзнавства учнівської молоді Максим Вікарчук. Він презентував відеопроект про унікальні пам’ятки культури Житомирщини. 

 

Також під час навчального семінару були розглянуті теми стану збереження нерухомої культурної спадщини, роль громадян у сфері охорони культурної спадщини та заходи щодо збереження об’єктів культурної спадщини.

 

Проходив семінар в приміщення Житомирської облдержадміністрації сьогодні.

 

Довідково. Визначення «культурна спадщина», згідно Закону України «Про охорону культурної спадщини», – це сукупність успадкованих людством від попередніх поколінь об’єктів культурної спадщини.

 

На території Житомирщини близько 7 тис. об’єктів культурної спадщини.

 

Версія для друку