Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

#тияк?: У Житомирській ОВА відбулася зустріч з медичними фахівцями первинної ланки

12 Лютого 2024 • 11:20

Кіл-сть переглядів: 461

У Житомирській ОВА відбулася зустріч в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», яка зібрала понад 30 медичних фахівців первинної ланки.

 

Спікерами заходу стали перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко, радниця начальника Житомирської ОВА з гуманітарних питань і ментального здоров’я Ірина Гладка й психологиня, тренерка фонду «Маша» й програми «Провідники Змін» Тетяна Кереселідзе.

 

Основна увага зустрічі була зосереджена на обговоренні поточного стану послуг з ментального здоров’я, проблематики вигорання медичних працівників, їхніх потреб та шляхів подальшого розвитку цієї критично важливої сфери.

«Ментальні розлади формують великий тягар захворювань та непрацездатності в усьому світі. Саме тому важливо зосередитися на розробці та впровадженні програм навчання, спрямованих на підвищення обізнаності та розуміння ментального здоров’я серед всіх громадян України, зокрема медичних фахівців. Адже ви стикаєтеся з подвійним навантаженням – ви не тільки переживають особисті стреси та виклики, але й щодня взаємодіють із проблемами та стражданнями своїх пацієнтів», – зазначила Наталія Остапченко.

Під час обговорення особлива увага була приділена необхідності проходження навчання mhGAP (Mental Health Gap Action Programme), яке є флагманською програмою ВООЗ. Ця програма спрямована на підвищення доступності кваліфікованої допомоги в області ментального здоров’я шляхом залучення медичних працівників, які не спеціалізуються безпосередньо на психічних розладах, таких як сімейні лікарі. Мета навчання mhGAP – забезпечити їх необхідними знаннями та навичками для ефективної підтримки пацієнтів з ментальними розладами.

«Наразі в Житомирській області 588 лікарів успішно пройшли навчання та отримали сертифікати за програмою mhGAP. Цей значний крок у покращенні доступу до якісних послуг у сфері ментального здоров’я», – зауважила перша заступниця начальника Житомирської ОВА.

Також психологиня Тетяна Кереселідзе поділилася з учасниками методикою, спрямованою на покращення власного психологічного стану.

 

Учасники заходу виконали психологічні вправи, які допомогли їм краще зрозуміти важливість власних емоцій, розвинути уяву й покращити комунікаційні навички й стресостійкість, що є критично важливими для збереження ментального здоров’я фахівців медичної сфери у їхній щоденній роботі.

 

Довідко. MhGAP (Mental Health Gap Action Programme) запущена  у 2008 році й впроваджується нині у понад 100 країнах світу, а матеріали mhGAP перекладено більш ніж 20 мовами, у тому числі шістьма офіційними мовами ООН. Це світова норма надання послуги з ментального здоров’я.

 

#тияк

 

 

Версія для друку