Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

У Житомирі триває чесько-український театральний «Фестиваль взаємності»

16 Квітня 2024 • 12:52

Кіл-сть переглядів: 424

З 15 по 17 квітня у Житомирі проходить чесько-український театральний «Фестиваль взаємності», в межах якого глядачі мають змогу побачити 7 чеських театральних вистав, 2 майстер-класи для дітей та дорослих, концерти, фільм та презентації робіт митців обох країн.

 

Першу виставу під назвою «Савітрі» житомиряни вже побачили 15 квітня у Житомирському обласному академічному театрі ляльок. Ця вистава – гра тіней, яка заворожує та показує театральне мистецтво з незвичайного ракурсу.

 

Вистава «Савітрі» створювалася понад півроку. Митці обрали форму, якої ніхто з нас уповні на сцені ніколи не бачив. Єдиним безпосереднім джерелом натхнення для них була пергаментна східна лялька з музею, кілька картинок, і дві-три сторінки тексту про театр тіней. Автори вистави намагалися зрозуміти сенс театру тіней, прийняти його таємницю і, збагатившись, втягнувшись у магію світлообразів, створити власний твір. На білому полотні тіні і світло розповідають історію про любов — міф індійської міфології про принцесу Савітрі. Це вистава про силу, про те, що можна перемогти лиху долю. У міфах і казках є все, чого людина найбільше прагне і чого їй не вистачає. Прозоро-чистий світ, в якому немає нічого неможливого. І хоча реальність, у якій ми живемо, інша, ми все ж не перестаємо мріяти про вигадану країну. Ця мрія – наше багатство, потужний захист проти внутрішньої біди.

 

Крім того у Житомирі в межах фестивалю передбачено:

 

  • театр тіней «Лісові ангели»;
  • концерт «Павла співає»;
  • авторський напівдокументальний театр «Вони приходять. Чого вони хочуть? Чого хочемо ми?»;
  • авторський напівдокументальний театр «І люди живуть. Абдул»;
  • авторський театр «Мініатюри»;
  • документальний театр «Жаль»;
  • site-specific проєкт про пам’ять простору «Сліди людської присутності»;
  • site-specific-воркшоп про сприйняття простору «Сліди людської присутності»;
  • [НЕ]документальний короткий метр «Парадокс»;
  • виставка фотографій «6700».

 

Головною метою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чехії та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн. Ініціатором цього заходу є відомий театральний режисер Давід Зелінка разом з театральною групою й неурядовою організацією «Тепер вдих і лети».

 

Театральні колективи, які беруть участь у фестивалі, представляють театри «Лішень» (Брно), «Тепер вдих і лети» (Прага), театр «Фесте» (Брно), Дебора Штисова та колеги (Прага), які співпрацюють з академічними державними театрами й незалежними сценами України.

 

Більше інформації про “Фестиваль взаємності” та його програму Ви можете знайти на сайті фестивалю: www.festivalvzajemnosti.eu

 

Проєкт відбувається за фінансової підтримки міністерства культури Чеської Республіки, Національного плану відновлення Чеської Республіки та Європейського Союзу.

 

Версія для друку