Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Створення реєстру музейного фонду України — новий етап у збереженні культурної спадщини

17 Травня 2024 • 15:06

Кіл-сть переглядів: 237

Міністерство культури та інформаційної політики України спільно з Міністерством культури та національної спадщини Польщі, Фондом міжнародної солідарності Польщі в Україні, компанією “Стрімко” та проектним офісом West Ukraine Digital впроваджують проєкт зі створення Реєстру музейного фонду України (РМФУ). Ця ініціатива спрямована на цифровізацію та захист національної культурної спадщини України.

 

Так, 16 травня відбулася онлайн-презентація електронної системи реєстру музейного фонду України, участь у якій взяв заступник начальника Житомирської ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Костянтин Лопушанський.

 

Мета презентації — меті ознайомити музейників  з функціоналом та можливостями нової системи, а також надати необхідну підтримку та відповіді на питання щодо інтеграції даних. Презентації дозволяють учасникам отримати практичні навички роботи з реєстром, що сприятиме ефективному використанню системи для збереження та захисту музейних цінностей.

“На сьогодні маємо близько 12 мільйонів музейних цінностей. Найголовніша проблематика полягає в тому, що всі облікові картки цих об’єктів зберігаються в самих музеях тільки в паперовому вигляді. Маємо на меті створити онлайн-реєстр, куди музеї зможуть самостійно інтегрувати дані про об’єкти мистецтва, які в них зберігаються, реставруються, перевозяться або були втрачені, на жаль”, — розповіла під час презентації заступниця міністра культури та інформаційної політики України Анастасія Бондар.

Реєстр музейного фонду України стане інструментом для інвентаризації усіх музейних предметів, що є частиною державного музейного фонду, у форматі гармонізованому з ЄС. Співробітники музеїв зможуть отримати доступ до системи через вебінтерфейс, використовуючи електронну адресу та логін за електронним підписом. Інтерфейс для кожного музею буде стандартизований та динамічно відображатиметься відповідно до внесених даних.

 

Проєкт зі створення Реєстру музейного фонду України є важливим кроком у напрямку збереження та захисту національної культурної спадщини. Цей реєстр сприятиме більш ефективному управлінню музейними колекціями, забезпечить їхню безпеку та сприятиме міжнародному визнанню і захисту культурних цінностей держави.

 

Версія для друку