Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

11 січня – Міжнародний день заповідників

11 Січня 2016 • 11:04

Кіл-сть переглядів: 1 173

11 січня відзначається Міжнародний день заповідників. У Житомирській області функціонують два природні заповідники: Поліський і Древлянський.

 

1Історія Поліського заповідника починається із 1968 року. Його площа становить 20104 га. Заповідник розташований в північно-західній частині Житомирської області на території Олевського та Овруцького районів. Він є першим заповідником, створеним на території Українського Полісся. В його угіддях збереглись надзвичайно цінні компоненти природних екосистем Українського Полісся. Тут охороняються рідкісні види рослин і тварин.

 

Нинішня територія Поліського заповідника і село Селезівка, де розміщена центральна садиба заповідника, вважається основою «зеленого екотуризму» на Поліссі.

 

1Природний заповідник «Древлянський» знаходиться у  північно-східній частині Житомирщини на території Народицького району. Йогоплоща – 30872,84 га. Основна частина земель заповідника вкрита лісовою рослинністю, на яких проростають головні лісоутворюючі породи: сосна, дуб, вільха, береза, ясен, осика, граб. Окрасою заповідника є рідкісні водно-рослинні угрупування латаття білого, глечиків жовтих, сальвінії плаваючої водяного горіха, що занесені до «Зеленої книги України».

 

3До Дня заповідників за сприяння Житомирської обласної державної адміністрації, Житомирської обласної ради та управління екології та природних ресурсів Житомирської ОДА та за рахунок обласного фонду охорони навколишнього природного середовища видано довідник «Природно-заповідний фонд Житомирської області».

 

Значна увага у книзі приділена ландшафтам, рослинному та тваринному світу об’єктів ПЗФ, рідкісним видам флори і фауни, занесеним до чинного видання «Червоної книги України», а також рідкісним рослинним угрупованням, занесеним до «Зеленої книги України». Довідник складено на основі експедиційних досліджень, які автори книги проводили на території об’єктів природно-заповідного фонду Житомирської області протягом 27-ми років. Вже в березні довідник можна буде побачити у бібліотеках області.

Версія для друку