Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

172 заяви подано громадянами на компенсацію за зруйноване житло: результати першого року роботи програми єВідновлення в області

13 Травня 2024 • 16:50

Кіл-сть переглядів: 343

Попри всі труднощі війни, держава не лишає людей сам на сам з проблемами і знаходить можливості, не лише чинити опір агресору, а й допомагати людям відновлювати своє житло.

 

У 2022 році Міністерство розвитку громад територій та інфраструктури України у співпраці з Міністерством цифрової трансформації за підтримки USAID/UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» створило Реєстр пошкодженого та знищеного майна, який став базою для всіх програм відновлення.

 

 

І з 10 травня 2023 року Міністерство відновлення реалізує державну програму допомоги українцям, чиє житло було пошкоджено або знищене в результаті російської агресії.

 

 

Насьогодні в області вже сформовано 118 сертифікатів для придбання житла у забудовника чи на вторинному ринку на загальну суму 123,8 млн грн. та 9 грошових компенсацій для відбудови приватного житлового будинку на власній земельній ділянці на суму 9,5 млн грн.

 

 

Разом із тим, комісіями прийнято 23 рішення про відмову у виплаті компенсації за знищене житло.

 

 

Наразі з використанням електронних сертифікатів вже придбано 31 об’єкт житлової нерухомості на загальну суму 47,7 млн грн в різних громадах області – Березівській, Житомирській, Коростенській, Малинській, Оліївській, Чуднівській, Тетерівській.

 

 

Важливо, шо програма компенсацій не тільки підтримує людей, чиє житло постраждало від російської агресії, а і відновлює бізнес: адже найбільше витрачають на будівельні матеріали та послуги, скло, фарби та шпалери. На сьогодні це вже більше 3 тисяч компаній, є партнерами державної програми. Вони мають більше 5 тисяч торгових точок по всій Україні. Дві третини з них це ФОПи – маленькі локальні магазини та бізнеси, які не лише допомагають відновлювати житло, а й створюють робочі місця, наповнюють податками бюджет та підтримують економіку своїх громад. Не меншою є і допомога в реалізації програми банків-партнерів, яких сьогодні нараховується вже 19.

Версія для друку