Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

249 об’єднань співвласників будинків Житомирщини зробили свій вибір

12 Березня 2016 • 08:58

Кіл-сть переглядів: 898

З 1 липня 2016 року вступає в дію Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

 

До цього часу мешканці житлових будинків мають можливість самостійно вибрати форму управління для свого будинку та керівника ОСББ. Інакше (у випадку нестворення форми управління) жителі вступатимуть в об’єднання, яке їм запропонують місцеві органи самоврядування.

 

Законом визначаються особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку, регулюються правові, організаційні та економічні відносини, відкриваються можливості співвласникам реально реалізувати свої права по управлінню будинками та нежитловими приміщеннями.

 

Головним його завданням є створити прозорі механізми та інструменти, які дозволять власникам житла здійснювати свідомий вибір щодо дієвої системи управління будинками.

 

На Житомирщині вже створено 249 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків у 515 житлових будинках. В минулому році зареєстровано 19 нових об’єднань співвласників. З них 14 ОСББ створено в м. Житомирі.

 

 

У містах обласного значення триває об’єднання співвласників будинків. Зокрема, у Бердичеві функціонує 91 ОСББ, з них 4 – створено у минулому році. У Коростені зареєстровано 24 об’єднань співвласників. У Новограді-Волинському діє 29 ОСББ, що складає 90 % від загальної кількості багатоквартирного житлового фонду міста. І це найкращий показник не тільки в області, а й в Україні.

 

Одним із важливих переваг ОСББ є отримання 40% компенсації від держави для проведення енергоефективних заходів. За рік реалізації Державної програми енергоефективності Житомирщина посіла п’яте місце за відшкодування населенню області, ОСББ та ЖБК кредитів на придбання відповідного обладнання та матеріалів.

 

Для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків – ОСББ «Комсомолець» та «Холодок» м. Бердичів, ОСББ «Пролісок» Володарсько-Волинського району та 4 ОСББ м. Житомира – видано 7 кредитів на суму 440,3 тис. грн.

 

Загалом населенню області з початку старту Державної програми енергоефективності видано 4115 кредитів на загальну суму 64,8 млн. грн.

Версія для друку