Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

26 березня – «фіолетовий день»

25 Березня 2016 • 15:40

Кіл-сть переглядів: 651

Щорічно 26 березня у світі відзначають День хворих епілепсією. Відзначати цю дату під назвою «Фіолетовий день» у 2008 році запропонувала 9-річна Кессіді Меган, хвора на епілепсію, щоб показати, що люди з таким діагнозом такі ж, як і здорові. З 2009 року кожен рік 26 березня активісти поширюють інформацію про епілепсію та заходи з надання першої необхідної допомоги.

 

За словами обласного позаштатного невропатолога, к.мед.н. Наталії Герасимчук, в Україні нараховується близько 27058 пацієнтів з епілепсією, а в Житомирській області – 886 хворих на епілепсію та синдроми.

 

Епілепсія – розлад мозкової діяльності, що характеризується стійкою схильністю до виникнення епілептичних нападів, а також нейробіологічними, когнітивними, психологічними і соціальними наслідками цього стану. Визначення (діагноз) епілепсії вимагає появи щонайменше одного епілептичного нападу.

 

У більшості випадків причина хвороби невідома, але у деяких людей епілепсія виникає внаслідок черепно-мозкової травми, інсульту, пухлини головного мозку, зловживання наркотичними речовинами й алкоголем та з інших причин. Епілептичні напади спричиняються надмірною й аномальною активністю нервових клітин кори головного мозку.

 

«У нашій області для покращення надання допомоги хворим з даною проблемою на базі КУ «Обласний медичний консультативно-діагностичний центр» створено кабінет судомних станів, де проводиться обстеження та лікування епілепсії згідно локальних протоколів», – розповідає Наталія Герасимчук.

 

Вилікуватися від епілепсії неможливо, але за умови відповідного лікування епілептичні напади можна стримати у 70% випадків. Окрім медикаментозного лікування, існує можливість проведення оперативного втручання та нейростимуляції. Може бути корисним дотримання лікувальної дієти. Деякі епілептичні синдроми не рецидивують упродовж життя. У значної частини хворих вдається досягти відміни лікувальних препаратів без поновлення нападів.

Версія для друку