Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

28 вересня – Всесвітній день боротьби проти сказу

28 Вересня 2016 • 11:40

Кіл-сть переглядів: 674

54135103Всесвітній день боротьби зі сказом є ініціативою благодійної організації «Альянс по боротьбі зі сказом» (ARC) та «Центрів боротьби з хворобами і профілактики хвороб» (CDC), Сполучених Штатів Америки за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. Він має щорічний характер і проводиться 28 вересня.

 

Коментуючи епізоотичну ситуацію щодо сказу тварин на території області, начальник  управління  безпечності харчових продуктів та ветеринарії ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області Ігор Волківський зазначив, що станом на 27 вересня 2016 року в області лабораторно досліджено 217 матеріалів від тварин на сказ. Всього виявлено 42 тварини, хворих на сказ: 20 лисиць, 10 собак, 9 котів, 1 єнотовидний собака, 1 хом’як та 1 куниця. Захворюваність тварин зменшилась на 6 голів порівняно з відповідним періодом минулого року.

 

Найбільшу кількість хворих тварин зареєстровано: в Баранівському районі – 7, Новоград-Волинському – 7, Ємільчинському – 5, Любарському – 3. У 2016 році в області визначено 36 населених пунктів, які є  неблагополучними щодо сказу.

 

Спеціалістами ветеринарної медицини протягом року щеплено проти сказу:  33,3 тис. собак, 12,7 тис. котів, 43,3 тис. голів великої рогатої худоби, 221  голову дрібної рогатої худоби та 396 коней.

 

В області при держветустановах та при приватних клініках обладнано 85 місць для вакцинації проти сказу котів і собак та їхньої стерилізації. З початку 2016 року фахівцями області стерилізовано 1208 собак та котів.

 

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області нагадують основні клінічні симптоми та профілактичні заходи цього небезпечного захворювання.

 

Сказ — особливо небезпечна інфекційна хвороба, що характеризується ураженням центральної нервової системи і закінчується летально. Джерелом збудника сказу (вірусу) є хворі на сказ тварини, які виділяють вірус зі слиною.

 

Вірус сказу потрапляє в організм людини при укусі або попаданні слини хворої на сказ тварини через рану або мікроскопічні пошкодження шкіри, рідше — слизової оболонки. Діагноз сказу ставлять на підставі даних анамнезу і клініки. Швидкого серологічного тесту для виявлення сказу немає. Інкубаційний період при сказі триває від 10 діб до 1 року і більше. Захворювання починається з підвищення температури тіла, загального нездужання, головного болю. Хворі збудливі, сон у них неспокійний. З часом виникають тонічні та клонічні судоми інших груп м’язів, можуть з’являтися слухові і зорові галюцинації. Через 2—3 доби збудження змінюється паралітичною стадією: хворий слабне, судоми зменшуються, після чого настає смерть. Триває захворювання 4—10 діб.

 

Успішної терапії сказу не розроблено. Запорукою життя є вчасна профілактика.

 

Щоб запобігти захворюванню на сказ та смерті від цієї особливо небезпечної хвороби, необхідно:

 

  • не контактувати з бездомними та дикими тваринами, постійно пояснювати дітям про небезпечність таких контактів;
  • якщо покусала або ослинила підозріла тварина, потрібно промити рану теплою кип’яченою водою (бажано з господарським  милом), а потім обробити 70% розчином спиртового настою йоду.
  • якомога швидше звернутися до медичної установи для проведення антирабічного щеплення та серотерапії, що проводяться за затвердженою схемою;
  • своєчасно робити щеплення проти сказу домашнім тваринам. При зміні поведінки домашніх тварин інформуйте працівників ветеринарної медицини.

 

Довідково: 27 липня 2016 року в область надійшла довгоочікувана вакцина для профілактики сказу, яка закуплена за кошти Державного бюджету України. Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 25.07.2016 № 748 Житомирська область отримала 3 тисячі 960  доз імунобіологічного препарату – антирабічної вакцини РАБІПУР. Про це повідомив начальник відділу мобілізаційної роботи та спеціальних питань управління охорони здоров’я ОДА Сергій Березовський. За його словами, управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації оперативно проведений розподіл вакцини  лікувально-профілактичним закладам області відповідно до потреб районів у даному препараті. 

Версія для друку