Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

29 вересня – Всесвітній день серця

29 Вересня 2016 • 13:09

Кіл-сть переглядів: 516

1Всесвітній день серця (World Heart Day) щорічно відзначається 29 вересня. Цей день вперше був організований у 1999 році з ініціативи Всесвітньої федерації серця. Акцію підтримали Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), ЮНЕСКО та інші організації.

 

Метою цього міжнародного дня є підвищення обізнаності населення про захворювання серця та судин, фактори ризику їх виникнення, і пропаганда профілактичних заходів для зменшення смертності від хвороб серця.

 

Ця проблема особливо актуальна для населення України, оскільки питома вага смертності від серцево-судинних захворювань складає 65 %, щороку – більше 160 тисяч.

 

За словами обласного позаштатного кардіолога Володимира Галагана, в області в 2015 році зареєстровано більше 726 тисяч хворих на серцево-судинну патологію, в т.ч. 354 107 осіб з гіпертонічною хворобою, 961 хворий на інфаркт міокарда, 230 тисяч хворих з ішемічною хворобою серця.

 

За 6 місяців 2016 року в області зареєстровано більше 512 тисяч хворих на серцево-судинну патологію, в т.ч. 258 тисяч осіб з гіпертонічною хворобою, 502 хворих на інфаркт міокарда, 165 тисяч хворих з ішемічною хворобою серця.

 

Неправильний спосіб життя, сімейні традиції харчування, які призводять до розвитку серцево-судинних захворювань, найчастіше формуються в дитячому і підлітковому віці, тому профілактику ССЗ слід починати ще в дошкільному та шкільному віці.

 

До основних факторів ризику серцево-судинних захворювань належать підвищення артеріального тиску, рівня холестерину та цукру в крові, надлишкова вага, тютюнокуріння, малорухливий спосіб життя та стреси.

 

Для збереження свого життя, запобігання різним ускладненням вже існуючих хвороб необхідно вчасно звернутися по допомогу до лікаря, який зможе призначити відповідне лікування. Які ж загальні симптоми захворювань серця, що вимагають негайного звернення за медичною допомогою? Вони включають:

  • біль за грудиною, що віддає в нижню щелепу, шию, ліву руку, лопатку та супроводжується утрудненим диханням або відчуттям нестачі повітря;
  • раптова задишка, не обумовлена захворюваннями легень;
  • напади серцебиття чи перебої у роботі серця, що супроводжуються погіршенням самопочуття;
  • значне зниження частоти серцевих скорочень;
  • запаморочення або втрата свідомості;
  • холодний піт і блідість, іноді синюшність шкіри.

Лише бережливе ставлення до серця, попередження виникнення хвороб, а при необхідності – адекватне лікування, зможуть на довгі роки продовжити його роботу.

Версія для друку