Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

5 причин підтримати децентралізацію

31 Грудня 2015 • 11:50

Кіл-сть переглядів: 1 170

Реформу децентралізації підтримує Європейський Союз. Є позитивний висновок Венеціанської комісії стосовно змін до Конституції України.

 

Ефективний розподіл влади по рівнях: громада, район, регіон. Проблемні питання вирішуються саме там, де розв’язати їх найпростіше.

 

Громада отримує фінансову незалежність і сама вирішує, куди спрямувати гроші.

 

Нагадаємо, що 25 грудня на пленарному засіданні Верховної Ради України було ухвалено проект Закону «Про державний бюджет України на 2016 рік». В бюджеті наступного року закладено те, що було і в цьому році: передача повноважень місцевим бюджетам і відповідних ресурсів з державного бюджету.

 

 «Об’єднані територіальні громади тепер мають прямі бюджетні відносини з Державним казначейством і залишають у себе 60% податків. Це створює більше можливостей для наповнення їх бюджетів. Громади вже розуміють, що зворотного руху в цьому процесі не буде, і можна планувати свої бюджети, інвестиційні й інфраструктурні проекти в 2016 році», – наголосив Геннадій Зубко.

 

Нагадаємо, що 159 об’єднаних громад з 1 січня 2016 року отримали прямі бюджетні розрахунки. В наступному році в Державний фонд регіонального розвитку закладено 3 млрд. грн., які місцеві громади зможуть використати на реалізацію своїх проектів. 1 млрд. грн. направлять на підтримку об’єднаних громад, створення центрів надання послуг.

 

9461320

Версія для друку