Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

#85річчяЖитомирщини: Державний архів області представив оригінали архівних документів

22 Вересня 2022 • 16:11

Кіл-сть переглядів: 556

До відзначення 85-річниці утворення Житомирської області колективом Державного архіву Житомирської області для ознайомлення громадськості підготовлено виставку оригіналів архівних документів, які вперше демонструються у приміщенні Житомирської обласної філармонії  ім. С. Ріхтера.

 

Крайня дата документів, що експонуються на виставці – 1796 рік. Це книга краєзнавця Вержбицького Тита Іоілійовича «Краткое описание города Житомира», де вміщено список Волинських губернаторів з 1796 року по 1887 рік.

 

Значне інформативне наповнення виставки мають документи доби 20-х років минулого століття, а саме карта Волинської губернії за  1920 рік, накази Волинського губернського виконкому про адміністративно-територіальний поділ території нинішньої Житомирської області, список містечок та кількість населених пунктів Волинської губернії в 1922-1926 роках.

 

22 вересня 1937 року було створено Житомирську область в складі 34 адміністративних районів Київської та Вінницької областей. На виставці представлена газета «Радянська Волинь», від 24 вересня 1937 року №222, де опублікована Постанова Центрального виконкому СРСР «Про поділ Харківської області на Харківську і Полтавську, Київської на Київську і Житомирську …».

 

Центральне місце займають документи, що збереглися після утворення області. Це витяги з протоколів оргкомітету про зміни і поширення меж міст та селищ міського типу по Житомирській області.

 

На виставці експонуються документи періоду Другої світової війни 1939-1945 років, зокрема з фонду Житомирського генералкомісаріату, а саме адміністративна карта Генеральної Округи Житомир станом на 1942 рік, за якою є можливість відслідкувати межі Житомирської області.

 

Не менш цікавими є ряд рішень виконавчого комітету Житомирської обласної Ради депутатів трудящих про перейменування, об’єднання та зміни у адміністративно-територіальному поділі окремих районів області, які датовані з 1952 року по 1974 рік.

 

Нагадаємо, що Віталій Бунечко привітав Житомирщину із 85-річчям.

 

Коли в на території сучасної Житомирської області з’явилися перші міста та які відомі особистості тут народилися, читайте ТУТ.

 

 

Версія для друку