Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

#85річчяЖитомирщини: Гришковецька громада презентувала елемент нематеріальної гастрономічної спадщини «Білий борщ»

23 Вересня 2022 • 16:08

Кіл-сть переглядів: 345

У день 85-річчя Житомирської області, 22 вересня, в приміщенні Муніципального арт-простіру “Вежа” відбулася презентація елементу гастроспадщини “Білий борщ”.

 

Про це повідомляє Управління культури та туризму Житомирської ОВА.

 

Захід проведено в рамках святкування 180-ти років з дня виходу в світ повного друкованого видання поеми «Енеїда» Івана Котляревського – першої масштабної пам’ятки українського писемництва, укладеної розмовною українською мовою.

 

«Білий борщ» — цій незвичайній страві вже не одна сотня років. Саме в селі Гальчин Гришковецької громади у маєтку Міхала Чайковського почали готувати та розповсюджувати рецепт її приготування.

 

До Дня народження Житомирської області Гришковецька територіальна громада підготувала смачні частування для всіх охочих пригоститися національною поліською стравою.

 

Також у Муніципальному арт-просторі «ВЕЖА» до Дня Українського Козацтва для всіх поціновувачів українського слова, культури та традицій буде доступна для огляду експозиція «ЕНЕЇДА 180».

 

Відвідувачі зможуть ознайомитися з легендарними ілюстраціями до безсмертної пам’ятки літератури Івана Котляревського, створеними Анатолієм Базилевичем, а також переглянути не менш легендарний анімаційний фільм «Енеїда» (режисер Володимир Дахно, художник Едуард Кирич), прослухати культурологічно-літературні лекторії, пов’язані з цим твором та продегустувати та відтворити страви української кухні, які є нематеріальною гастроспадщиною Житомирщини та України.

 

Нагадаємо, що у Житомирі було презентовано елемент нематеріальної культурної спадщини України – приготування обрядової страви «Крупки».

 

Довідково. Проєкт «ЕНЕЇДА 180» здійснено Житомирським фаховим коледжем культури та мистецтв імені Івана Огієнка та ГО «Цілком природно» в рамках грантового конкурсу «Голоси громад», що впроваджується НУО «Сучасний Формат» за підтримки Національного фонду сприяння демократії (National Endowment for Democracy).

 

Версія для друку