Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Андрій Рева: Службу зайнятості необхідно докорінно реформувати

03 Жовтня 2016 • 11:08

Кіл-сть переглядів: 670

5416541323Необхідна реформа як системи оплати праці, так і Служби зайнятості загалом. В цьому переконаний Міністр соціальної політики Андрій Рева. Адже існуюча на сьогодні система не стимулює людей до пошуку постійного місця роботи. Оскільки допомога з безробіття майже така, як і мінімальна заробітна плата, чимало осіб працюють по півроку, а потім стільки ж отримують допомогу з безробіття, перебиваючись випадковими підробітками, бо так вигідніше.

 

«Ми не вирішимо цю проблему, доки не реформуємо систему оплати праці загалом, – каже Міністр соціальної політики Андрій Рева. – І доки отримувати заробітну плату не стане вигідніше, ніж сидіти на соціалці – нічого не поміняється. Окрім того, необхідно докорінно реформувати Службу зайнятості. Із посередників, котрі існують на ринку праці між працівниками й роботодавцями, – цей орган найнеефективніший».

 

На думку Андрія Реви, Служба зайнятості взагалі не повинна займатися пошуком роботи, вона має лише оформляти безробітних і передавати такі списки до приватних рекрутингових агентств. Ті будуть шукати їм роботу, а соціальні служби виплачуватимуть агентам за кожного працевлаштованого винагороду після проходження шукачем роботи випробувального терміну.

 

Крім того, зараз Служба зайнятості занадто централізована, вважає Міністр, – у своїй роботі вона не бере до уваги місцеві реалії.

 

Тобто під час перепрофілювання безробітних Служба зайнятості пропонує навчання за якимись спущеними згори списками професій – перукарі, кухарі, бармени. Тоді як в окремо взятому місті необхідні, скажімо, слюсарі, токарі, водії трамваїв… Відтак, у багатьох містах місцева влада і як замовник, і як споживач робочої сили, не може знайти спільну мову зі Службою зайнятості.

Версія для друку