Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

#безбар’єрність: Неля Ковалюк ознайомилася з роботою інклюзивно-ресурсного центру в Житомирі

03 Липня 2024 • 15:34

Кіл-сть переглядів: 87

Представниця Урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю в Житомирській обласній військовій адміністрації Неля Ковалюк відвідала КУ «Другий інклюзивно-ресурсний центр» ЖМР. Вона ознайомилася з роботою центру, новинками та планами на майбутнє, а також побачила, як обладнані приміщення для потреб дітей з різними порушеннями.

«З директоркою центру Аллою Шовтюк ми працюємо понад десять років, організовували та реалізовували спільні інклюзивні проєкти. Ми перші почали говорити про інклюзивну освіту в місті та області. Розуміння не було, м’яко кажучи. Наразі все по-іншому, час диктує свої вимоги. Інклюзія входить у кожен куточок нашого життя», – зауважила Неля Ковалюк.

Крім того, представниця Урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю наголосила на важливості підтримки лідерів громадських організацій осіб з інвалідністю у місті та громадах. Вони першими контактують з людьми, дізнаються про їхні потреби та проблеми, тому також потребують психологічної підтримки.

 

Неля Ковалюк підкреслила важливість відкриття нових інклюзивних груп у професійних училищах.

«Для молоді з різними порушеннями також важливо продовжити навчання після ліцею та здобути робітничу спеціальність, таку як квіткар, ландшафтний дизайнер або помічник кухаря», – наголосила представниця Урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю.

На зустрічі також обговорювалися плани на майбутнє щодо розвитку інклюзивної освіти й розширення можливостей для дітей з інвалідністю. Адже важливість створення безбар’єрного середовища не можна переоцінити. Нині інклюзія – це не просто тренд, а необхідність, яка сприяє розвитку гармонійного суспільства, де кожен має право на рівні можливості та підтримку.

 

 

Версія для друку