Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

#безбарєрність: Представниця Урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю відвідала дитячий садок «Квітничок». ФОТО. ВІДЕО

25 Квітня 2024 • 14:15

Кіл-сть переглядів: 202

Нещодавно Представниця Урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю в Житомирській ОВА Неля Ковалюк відвідала дитячий садок «Квітничок». Метою візиту було оцінити створення безбар’єрного простору в закладі, який призначений для комфорту та безпеки  дітей.

 

Під час інспектування, Неля Ковалюк позитивно оцінила умови, створені в дитячому садочку. Вона зазначила, що заклад не тільки привабливий зовнішньо, з доглянутими клумбами, але й функціональний зсередини, де кожна деталь продумана для забезпечення інклюзивності та доступності.

 

Садок оснащений сучасним матеріально-технічним забезпеченням. Ігровий майданчик спроєктований таким чином, що імітують реальне середовище з дорогами, світлофорами та пішохідними переходами. Всі ігрові комплекси адаптовані для дітей, які користуються візками, забезпечуючи їм повноцінний доступ до ігор на свіжому повітрі.

«Я приємно вражена, що тут створено безпороговий доступ до всіх кімнат, наявні пандуси при вході та в коридорах, а також у музичному кабінеті, що дозволяє дітям з обмеженими можливостями безперешкодно брати участь у культурному житті закладу. У кожній групі встановлені маніпулятивні дошки та «живі стіни», що є унікальними для Житомирської області», – зауважила Неля Ковалюк.

Особливістю навчального закладу є «Сенсорна кімната» зі світловим дощем і дошкою з зображенням зоряного неба, а також тренажером для сенсорної інтеграції та наметом для усамітнення, яка відображає загальну орієнтацію на детальне й інклюзивне навчальне середовище.

 

Директорка дитячого навчального закладу Олена Бура розповіла про особливості інклюзивного середовища та важливості його у сучасному світі.

«Насамперед нам необхідно змінитися ментально, тоді простір навколо нас почне змінюватися на безбар’єрний, а наша життєва філософія ставатиме доброчесністю. Важливо здійснювати виховну роботу не лише з дітьми, але й з батьками. Ми плануємо створити спеціальний простір для батьків під назвою «Серцевинка», який допоможе інтегрувати методики безбар’єрного виховання у кожну сім’ю», – зазначила Олена Бура.

На завершення Неля Ковалюк наголосила, що керівництво та команда дошкільного навчального закладу активно впроваджують прогресивні методики навчання для соціалізації дітей, що робить «Квітничок» взірцевим інклюзивним закладом на Житомирщині.

 

 

Довідково. У 2021 році було завершено реконструкцію приміщення дошкільного навчального закладу “Квітничок”, яку було розпочато у 2016 році.

 

Детальніше у відео.

 

 

 

 

Версія для друку