Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

#безбар’єрність: У Житомирській ОВА відбулося чергове засідання «Година безбар’єрності». ФОТО. ВІДЕО

13 Вересня 2024 • 15:15

Кіл-сть переглядів: 190

Сьогодні, 13 вересня, у Житомирській обласній військовій адміністрації відбулося четверте засідання Ради безбар’єрності за участі заступника начальника ОВА Віктора Градівського, заступника начальника з питань цифрового розвитку, трансформацій та цифровізації Костянтина Лопушанського, а також інших членів Ради безбар’єрності.

 

Віктор Градівський під час виступу підкреслив важливість подальшої роботи над формуванням безбар’єрного середовища в Житомирській області:

«Я бачу значний прогрес у нашій роботі щодо створення безбар’єрного середовища на Житомирщині. Однак, ми не можемо зупинятися на досягнутому. Потрібно продовжувати навчатися, працювати з міжнародними колегами, переймати їхній досвід і пам’ятати, що головний аспект безбар’єрності — це рівність для всіх».

Під час засідання учасники заслухали доповіді щодо стану впровадження Національної стратегії створення безбар’єрного простору в установах культури Житомирщини. Анатолій Душко, начальник Управління культури та туризму Житомирської ОВА, повідомив про активну роботу культурних осередків області над забезпеченням доступності та інклюзивності.

«Ми вже реалізували важливі проєкти для створення безбар’єрного середовища. Зокрема, бібліотеки та культурні установи Житомира пропонують програми для людей з обмеженими можливостями», – зауважив Анатолій Душко.

В.о. директора Житомирської обласної бібліотеки для дітей та юнацтва Лариса Могова поділилася успіхами закладу в напрямку безбар’єрності, наголосивши на значному репозиторії аудіокниг для людей з вадами зору. Крім того, вона зазначила, що бібліотека активно працює над оцифруванням рідкісних видань, що робить їх доступними для широкого кола читачів Житомирщини та всієї України.

 

Завідувачка відділу «Інклюзивний читальний зал» Обласної універсальної бібліотеки імені Олега Ольжича Руслана Стрелківська розповіла про роботу свого відділу. Зал обладнаний спеціальними засобами для людей з порушеннями зору та слуху, такими як збільшувачі тексту та сенсорні панелі, а також пропонує широкий вибір аудіокниг.

 

Старший науковий співробітник Національного музею космонавтики Тетяна Гаврилова поділилася інформацією про доступність музею для людей з порушеннями опорно-рухового апарату. Вона зазначила, що музей обладнаний пандусами та іншими засобами для забезпечення зручного пересування відвідувачів.

 

Також учасники засідання обговорили необхідність продовження роботи в напрямку створення безбар’єрного простору в області. Особливу увагу було приділено співпраці з міжнародними організаціями та залученню нових інклюзивних технологій. Реалізація цих ініціатив дозволить покращити умови для людей з обмеженими можливостями.

 

Детальніше у відео.

 

Версія для друку