Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

#безбарєрність: Рекомендації щодо взаємодії з ветеранами. ІНФОГРАФІКА

02 Вересня 2024 • 12:56

Кіл-сть переглядів: 87

Очікування близької людини з фронту — це надзвичайно складне завдання. Страх втрати, постійна тривога, які накопичуються з часом, можуть сформувати травматичний досвід і для тих, хто чекає. Коли ж нарешті ветеран повертається додому, часто виявляється, що його «війна» ще не закінчена. Період адаптації до мирного життя може бути тривалим і складним, але сім’я здатна полегшити цей процес, якщо заздалегідь підготується та опанує основні правила взаємодії.

 

Рекомендації щодо взаємодії з ветеранами

 

Прийняття змін. Важливо усвідомити, що людина після бойових дій може змінитися. Це можуть бути як психологічні, так і фізичні зміни, і родині необхідно прийняти їх, не очікуючи, що все повернеться до того, як було раніше.

 

Атмосфера довіри. У сім’ї має панувати атмосфера довіри та підтримки. Спокій, терпіння та повага є ключовими елементами успішної адаптації ветерана до мирного життя.

 

Не примушуйте до терапії. Якщо ветеран або ветеранка не готові звернутися до фахівця з ментального здоров’я, не слід їх примушувати. Дозвольте їм самостійно вирішити, коли вони готові до такої допомоги.

 

Поважайте особисті межі. Важливо окреслювати власні кордони та не переходити особисті межі учасника бойових дій. Це стосується як фізичного простору, так і емоційної сфери.

 

Сприяйте адаптації. Створіть умови, в яких людина з бойовим досвідом зможе знайти власний шлях адаптації до мирного життя. Будьте готові до того, що пріоритети ветерана можуть змінитися, оскільки участь у війні часто призводить до переоцінки життєвих цінностей.

 

Важливі аспекти, на які варто звернути увагу

 

Бойовий досвід може залишити сліди, які серйозно вплинуть на родинне життя. Це можуть бути проблеми зі сном, алкоголем, контролем, інтимними стосунками або навіть прояви сімейного насильства. Якщо такі проблеми виникають, важливо діяти невідкладно.

 

Детальніше про те, як підтримувати ветеранів, з повагою до їхньої гідності та досвіду, можна дізнатися в розділі «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія» «Довідника безбар’єрності» або переглянувши однойменний освітній серіал, доступний на Дія.Освіта та YouTube.

 

Проєкт реалізовано в межах ініціативи першої леді України Олени Зеленської, і його мета — допомогти ветеранам та їхнім сім’ям подолати труднощі адаптації та зберегти гармонійні відносини.

 

Довідково. Освітній серіал «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія» створено з ініціативи Міністерство цифрової трансформації України у межах комунікаційної кампанії Ти як? Всеукраїнської програми ментального здоров’я – ініціативи першої леді Олени Зеленської. Проєкт реалізовано за підтримки Координаційний центр КМУ / Mental Health UA, ГО Безбар’єрність та компанії Visa – учасниці спільноти «Бізнес без бар’єрів».

 

#bezbariernist #безбарєрність #barrierfree

 

#бізнесбезбарєрів

Версія для друку