Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

#безбарєрність: У Житомирській ОВА відбулася третє засідання «Година безбар’єрності». ФОТО. ВІДЕО

19 Червня 2024 • 17:07

Кіл-сть переглядів: 307

У Житомирській обласній військовій адміністрації відбулося чергове засідання Ради безбар’єрності за участі заступника начальника Житомирської ОВА Віктора Градівського, заступника начальника ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Костянтина Лопушанського, директорки Департаменту освіти і науки Наталії Осипович, членів Ради безбар’єрності при Житомирській ОВА, ректорки університету імені Івана Франка Галини Киричук та представників освітнього середовища Житомирщини.

 

Під час засідання було проведено «Годину безбар’єрності», на якій заступник начальника Житомирської ОВА Віктор Градівський наголосив на важливості створення безбар’єрного середовища у закладах освіти Житомирщини.

«Попри складнощі сьогодення, усі наші діти мають мати можливість навчатися у комфортних умовах. Саме тому ми маємо зосередитися на створенні безбар’єрності в усіх закладах освіти нашої області. Є таке поняття, як інклюзивність — це забезпечення рівних можливостей для всіх учнів, незалежно від їхніх індивідуальних потреб. Завдяки програмі НУШ ми вже маємо ряд успішних ініціатив, які впроваджені в освітнє середовище, що сприяє розвитку інклюзивної освіти», — зазначив Віктор Градівський.

Директорка Департаменту освіти і науки Наталія Осипович вкотре наголосила на актуальності питань розвитку освітньої безбар’єрності. Вона зазначила, що в області постійно проводиться моніторинг стану впровадження інклюзивної, безбар’єрної освіти та якості послуг, які надаються дітям з особливими освітніми потребами.

«На сьогодні ми активно працюємо, щоб у закладах освіти Житомирщини створювався спеціальний сучасний освітній простір. Звісно, ми маємо певні проблеми, але наразі в області вже функціонує 272 ресурсні кімнати. Також на сьогодні безперешкодний доступ до будівель закладів загальної середньої освіти для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення налагоджено таким чином: у 422 – влаштовані пандуси відповідно до вимог «Інклюзивність будівель і споруд»; у 84 – облаштовано універсальні кабіни в туалетах; у 243 – встановлено поручні для осіб з обмеженими фізичними можливостями; у 7 – наявні підіймальні платформи та ліфти; у 133 – є обмежувальні смуги на сходах; у 268 – кнопки виклику. Це досить непоганий результат», – наголосила Наталія Осипович.

Директорка Департаменту освіти і науки також ознайомила присутніх з питаннями щодо роботи з ветеранами, зазначивши, що у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти ветерани війни мають можливість пройти професійну підготовку (перепідготовку) та курси підвищення кваліфікації. У травні 2024 року створено Центр ветеранського розвитку на базі Бердичівського професійного будівельного ліцею. Головною метою діяльності Центру є вдосконалення, перепідготовка професійно-теоретичної та професійно-практичної підготовок, підвищення кваліфікації ветеранів війни та осіб, що до них належать, на підставі Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», у тому числі шляхом реалізації освітніх програм неформальної освіти різних форм.

 

Окремо було розглянуто питання щодо створення безбар’єрного середовища у закладах вищої освіти. Старша викладачка кафедри теорії та методик дошкільної й інклюзивної освіти Житомирського державного університету імені Івана Франка Оксана Сорочинська ознайомила присутніх з проєктами, які безпосередньо виконуються у вищому навчальному закладі та сприяють розвитку безбар’єрного середовища.

«Ми намагаємося адаптувати середовище під потреби наших здобувачів освіти. У нас є належне матеріально-технічне забезпечення, а також ми працюємо над створенням такого середовища, щоб студенти мали психологічну підтримку», — зауважила Оксана Сорочинська.

Нагадаємо, що це вже третє засідання «Година безбар’єрності», яке провели члени Ради безбар’єрності при Житомирській ОВА.

 

 

 

Версія для друку