Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Благодійний фонд «Право на захист» підготував тематичний відеоролик щодо отримання допомоги особами без громадянства

18 Липня 2024 • 16:44

Кіл-сть переглядів: 83

Благодійна організація БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «ПРАВО НА ЗАХИСТ» в рамках інформаційно-просвітницької кампанії щодо осіб без громадянства та можливості отримання безоплатної правової допомоги такими особами створила соціальне відео на цю тему.

 

У відео детально пояснюється, хто такі люди без громадянства, з якими проблемами стикаються через відсутність документів, та як їм можна допомогти. Зокрема вони не можуть отримати медичну допомогу, відкрити банківський рахунок чи навіть придбати квитки на потяг. Адже юридично їх просто не існує. Більшість з таких людей не знає, куди звертатись, а послуги адвоката часто для них є недоступними. Тому відео покликане допомогти таким людям.

 

До слова, особа без громадянства це людина, яка немає громадянства жодної країни та, відповідно, не має паспорта й інших документів. За підрахунками УВКБ ООН, у світі налічують понад 10 млн осіб без громадянства. А в Україні ще до повномасштабного вторгнення їхня кількість була близько 35 тис. Однак у зв’язку з війною ця цифра може бути значно більшою. Через окупацію чимало людей не змогли отримати документи. Також під ризиком безгромадянства опиняються ті, хто давно виїхав з окупованих територій і втратив свій паспорт. Оскільки деякі архіви до 2014 року не встигли оцифрувати, ці люди постають перед труднощами й під час спроби відновлення паспорта.

 

Найчастіше в Україні з безгромадянством також стикаються:

 

  • громадяни колишнього Радянського Союзу, які не обміняли паспорт після розпаду СРСР;
  • іноземці, що втратили громадянство країни походження;
  • бездомні особи;
  • люди, що відбували покарання;
  • роми, особи, чиє народження вчасно не було зареєстровано компетентними органами влади;
  • особи, що з незалежних від них причин, не можуть відновити паспорт громадянина України або іншої держави.

 

БФ «Право на захист» надає безоплатний юридичний супровід людям, які стикнулись з безгромадянством і допомагає отримати документи, громадянство України чи іншої країни.

 

За більш детальною інформацією переходьте за посиланням на веб-сайт благодійного фонду.

 

Версія для друку