Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Чуднівщина вирощує хліб

17 Лютого 2015 • 11:43

Кіл-сть переглядів: 769

Про те, чим живе, як реагує на виклики часу Чуднівський район, під час запису програми «Актуально» на обласному телебаченні розповів перший заступник голови Чуднівської райдержадміністрації Петро Яригін.

 

Чуднівщина з населенням у 36 тис. чоловік є потужним аграрним районом області. За врожайністю зернових протягом багатьох років перебуває у трійці кращих в області. 2014 року трударі, хлібороби району досягнули найкращого результату за всю історію – виробили понад 180 тис. тонн зернових. Соціальна сфера представлена 30 школами, 34 садочками, працюють центральна районна лікарня, 6 амбулаторій, 48 ФАПів і ФП, понад 40 бібліотек.

 

Громада району дуже активна і свідома, стверджує Петро Яригін. Коли розпочались військові дії на сході, половину тих, хто прийшов у військкомати, склали добровольці. Люди розуміють, що це їх земля і боронити її маємо саме ми. Така ж тенденція спостерігається і зараз, під час четвертої хвилі мобілізації. Планові завдання щодо мобілізаційного ресурсу район виконав на 100%

 

Всього з Чуднівщини було мобілізовано 200 чоловік, 6 із них загинуло.

Люди йдуть свідомо захищати свою країну, а влада на місцях забезпечує, їх і їхні сім’ї усім необхідним.

 

На одяг, взуття, забезпечення військовослужбовців продуктами харчування було спрямовано понад 500 тис. грн. Одна із громадських організацій району створила рахунок, на якому акумулюються кошти, що перераховують підприємства, установи і просто небайдужі люди.  

Допомога на схід для постраждалих людей вимірюється десятками тонн продуктів харчування, передачею теплого одягу. Для військових були відправлені бронежилети, тепловізори, бензопили, електростанції. Чуднівчани тричі одягнули своїх вояків – двічі у літній одяг і придбали 150 комплектів зимового одягу.

 

«Допомога надається адресно, – каже Петро Яригін. – У нас із хлопцями постійний контакт. Ми маємо телефон кожного мобілізованого. Обдзвонюємо бійців або їх рідних щоденно».

 

Сільські і селищні ради зі свого бюджету у 2014 році виділили понад 370 тис. грн. для надання допомоги військовослужбовцям і членам їх сімей. Кожному пораненому (а їх в районі більше 20) виплачено по 5-10 тис. грн. залежно від потреби. Сім’ям загиблих воїнів надається допомога у сумі 5 тис. грн., забезпечується поховання.

 

Чуднівщина радо приймає переселенців зі сходу України. Всього на території району проживає 200 таких громадян, з них 40 дітей, які влаштовані у школи і садочки, забезпечені безкоштовним харчуванням у навчальних закладах.  Частина цих людей навіть придбали житло на території району. Створена моніторингова група, яка об’їхала кожну сім’ю, побачила умови життя, вивчила проблеми. Всі переселенці стоять на обліку, отримують належну допомогу, висловлюють задоволення наданням медичних послуг.

 

При потребі Чуднівський район і надалі прийматиме людей, які шукають тут порятунку. «Справа нашої честі – захистити їх», – стверджує Петро Яригін.

 

Чуднівщина живе, вирощує хліб, опікується захисниками Вітчизни і їхніми родина та спільними зусиллями влади, сільських, селищних рад, громади виконує завдання, які стоять перед нею.

 

Прес-служба облдержадміністрації

 

Версія для друку