Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Чи безпечно робити кілька щеплень в один день, – роз’яснює МОЗ

22 Лютого 2023 • 11:00

Кіл-сть переглядів: 236

Міністерство охорони здоров’я України продовжує серію публікацій про особливості проведення вакцинації.

 

Введення кількох вакцин одночасно є стандартною світовою практикою, яка допомагає швидше отримати необхідний захист та зменшити кількість візитів до лікаря. Численні дослідження довели, що це абсолютно безпечно і не викликає додаткових побічних реакцій.

 

Одночасне введення декількох вакцин не може ослабити чи перевантажити імунітет людини. Із самого народження ми щоденно контактуємо з тисячами бактерій та вірусів. Наша імунна система працює в режимі 24/7, без відпусток та вихідних. І зустрічає вона живих активних збудників, а не знешкоджених чи ослаблених, як у вакцинах. Тому декілька вакцин в один день, або ж одна багатокомпонентна вакцина, не буде для неї проблемою.

 

Втім, варто знати, що не всі вакцини можна комбінувати:

 

вакцину від COVID-19 можна вводити одночасно лише з неактивованою вакциною від грипу. З усіма іншими щепленнями потрібно дотримуватися інтервалу мінімум у два тижні;

 

вакцину БЦЖ вводять з інтервалом в один місяць з іншими, крім вакцини від гепатиту B.

 

Якщо ваша дитина чи ви надолужуєте календар щеплень або хочете зробити ще й декілька додаткових рекомендованих щеплень, порадьтеся із сімейним лікарем. Він запропонує вам схему вакцинації з урахуванням особливостей кожної з вакцин.

 

Нагадаємо, якщо ви пропустили щеплення дитини через війну – надолужте їх, щойно будете в безпеці.

Версія для друку