Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Декомунізація на Житомирщині

06 Липня 2015 • 08:37

Кіл-сть переглядів: 1 096

 Заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута у програмі «Кут зору» на ЖОДТРК розповів про те, як проходитиме декомунізація на Житомирщині.

«До вирішення питання про декомунізацію треба підійти дуже виважено і професійно. Зараз ми намагаємось звернути увагу на просвітницьку місію, тому що багато людей вважають що перейменування вулиць тягне за собою великі кошти – треба міняти низку документів. Я вас запевняю, що це не потребує витрат, можна не міняти документи. Інше важливе питання – це максимально прозора процедура громадського обговорення. Важливо звертати увагу на те, щоб перейменування, особливо вулиць, треба міряти поколіннями, століттями. Це мають бути історичні назви, які не будуть викликати роздратування у різних верств населення», – розповів заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута.

 

Отож, відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації Сергія Машковського, контроль за виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» призначено заступника голови облдержадміністрації Ярослава Лагуту.

Документом доручено райдержадміністраціям, органам місцевого самоврядування у шестимісячний строк здійснити демонтаж пам’ятників, пам’ятних знаків, присвячених особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-1933 років в Україні, політичних репресій, особам, які обіймали керівні посади у комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік (крім осіб, діяльність яких була значною мірою пов’язана з розвитком української науки та культури), працівникам радянських органів державної безпеки, подіям, пов’язаним з діяльністю комуністичної партії, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України у XX столітті.

Також перейменовуватимуть райони у містах, сквери, бульвари, вулиці, провулки, узвози, проїзди, проспекти, площі, майдани, набережні, мости, інші об’єкти топоніміки населених пунктів, а також інші географічні об’єкти, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму.

Громадські слухання щодо перейменувань топонімічних назв, які містять комуністичну символіку, у всіх районах мають бути проведені до 01.09.2015 в установленому порядку.

Версія для друку