Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

День вшанування пам’яті поета, археолога, політичного діяча — Олега Ольжича

10 Червня 2024 • 15:37

Кіл-сть переглядів: 255

Сьогодні ми вшановуємо пам’ять видатного українського поета, археолога, політичного діяча та патріота Олега Ольжича. Його життя було коротким, але яскравим і багатогранним. Його внесок у культуру та історію України залишається незабутнім, а його постать – символом боротьби за свободу та незалежність.

 

З дитинства він був занурений у світ літератури і мистецтва, що вплинуло на його подальшу творчість. Його поетичний талант проявився ще в юні роки. У своїх віршах він оспівував любов до України, її природи, історії та народу. Його поезія просякнута патріотизмом і глибоким почуттям національної гідності.

 

Крім літератури, Олег Ольжич був видатним археологом. Він здобув освіту у Празькому університеті, де став фахівцем з археології. Ольжич проводив розкопки на території України та інших країн, його наукові дослідження внесли значний вклад у вивчення історії слов’янських народів. Його археологічна діяльність допомагала зміцнювати національну самосвідомість українців, відкриваючи нові сторінки давньої історії.

 

Також поет був активним учасником українського націоналістичного руху. У 1930-х роках він став членом Організації українських націоналістів (ОУН), де обіймав посаду заступника голови Проводу українських націоналістів. Він активно боровся за незалежність України, організовував націоналістичні осередки та брав участь у підпільній діяльності. Під час Другої світової війни Ольжич продовжував боротьбу за вільну Україну, виступаючи проти нацистського та радянського тоталітаризму.

 

Його вірші та наукові праці продовжують надихати нові покоління українців. Пам’ять про нього живе у наших серцях, у назвах вулиць, музеїв та меморіалів. Олег Ольжич назавжди залишиться символом української національної гордості та боротьби за свободу. Вшануймо його пам’ять з глибокою повагою та вдячністю за все, що він зробив для України.

Версія для друку