Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

День вишиванки на Житомирщині: конкурси, виставки та флешмоб на майдані імені С.П.Корольова

20 Травня 2021 • 12:45

Кіл-сть переглядів: 578

В Україні та інших країнах світу в третій четвер травня відзначають День вишиванки свято, що покликане зберегти і популяризувати споконвічні традиції створення і носіння етнічного вишитого українського одягу.

 

Вишиванка завжди була і залишається українською святинею. Вона символізує в собі високу мудрість, духовне багатство та зв’язок поколінь.

 

У рамках заходів ініційованих Департаментом культури, молоді та спорту Житомирської ОДА оголошено конкурс у соціальних мережах „ВИШИВАНКА СВОЇМИ РУКАМИ”, який триватиме до 24 травня 2021 року (включно).

 

Також у фойє обласної ради Житомирським обласним центром народної творчості організовано виставку творчих робіт заслуженої майстрині народної творчості України традиційної поліської вишивки Ніни Бондар.

 

Експозицію виставки складають чоловічі та жіночі сорочки авторської роботи на лляному полотні, на яких зображені геометричні орнаменти Житомирщини, багаті мотивами та композицією. Майстриня поєднує декілька технік вишивання: «зерновий вивід», «солов’їні вічка», «низь», «гладь», «вирізування», «лиштва», «мережка» та ін.  Підсилюючи загальну виразність використовує поєднання  швів з ажурністю, чим підкреслює гру світла і тіні, вражаючи своєю вишуканістю.

 

Там же можна побачити і виставку творчих робіт студентів представлену Житомирським фаховим коледжем культури та мистецтв ім. І.Огієнка, «Заквітчані орнаменти весни».

 

Основна ідея виставки – інтерпретація культурної традиції та інтеграція елементів народної спадщини в сучасні об’єкти. Використання мотивів українського народного вбрання в сучасних сценічних сукнях являє собою відродження ідей національної унікальності та національної приналежності.

 

О 13.00 всі бажаючі зможуть долучитися до флешмобу «Я у вишиванці» на майдані ім.С.П.Корольова, за сприяння Житомирської обласної філармонії ім.С.Ріхтера та Житомирського обласного театру ляльок. Захід пройде за участю керівництва області.

 

Зверніть увагу! З метою попередження поширення коронавірусної інфекції учасники заходи мають дотримуватися карантинних обмежень.

 

Версія для друку