Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Держенергоефективності: Використання водню може дати Україні можливості для розвитку різних галузей промисловості

23 Червня 2022 • 10:14

Кіл-сть переглядів: 179

Розвиток водневої економіки має сприяти розвитку національної промисловості у всіх секторах, де використання водню може дати можливості для заміщення імпортованих енергоресурсів, підвищення рівня енергетичної безпеки та декарбонізації.

 

На цьому наголосив Голова Держенергоефективності Валерій Безус, відкриваючи разом з Energy Club дискусію, присвячену використанню водню в різних галузях економіки України.

 

«Україна відома, зокрема, своїми потужними хімічною та металургійною індустріями. Наприклад, технології прямого відновлення заліза, де використовується водень, мають солідну перспективу. Адже вони дозволяють не тільки замістити газ і вугілля, а й досягти максимально високої енергоефективності й декарбонізації виробництва заліза й сталі. Є великий потенціал використання водню у хімічній промисловості, промисловому транспорті тощо», – підкреслив Валерій Безус.

 

При цьому, Голова переконаний, що доцільним є розвиток водневої економіки, базуючись на розбудові системних кластерів.

 

«З огляду на все це я хотів би знову підкреслити, що для України розвиток водневої енергетики – це виклик позиціонування у новітній світовій економіці та отримання потужного імпульсу для розбудови власної економіки на новітній технологічній базі із новим видом енергоносія. Йдеться про можливий перехід від нафтової економіки на наступний етап цивілізаційного розвитку», – додав Валерій Безус.

 

Розвиток водневої економіки вимагає координації на національному рівні. Держенергоефективності, як кроссекторальний орган влади у сфері, готовий реалізовувати відповідну національну політику.

 

Перспективні напрями застосування водню обговорили представники Міненерго, Мінінфраструктури, УСПП, Союзу хіміків України, ПрАТ “АЗОТ”, ТОВ “Укрєвроконсалтинг”, Інституту газу, Інституту технічної теплофізики та Інституту чорної металургії ім. З.І. Некрасова НАН України.

 

«Ми також маємо врахувати питання розвитку водневої економіки й у програмах відновлення країни, які ми сьогодні розробляємо і якими ми сподіваємось предметно зайнятися після скорішої перемоги над ворогом», – підсумував Валерій Безус.

 

Версія для друку