Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Держприкордонслужба: За порушення прикордонного законодавства винні особи нестимуть відповідальність!

07 Серпня 2024 • 11:43

Кіл-сть переглядів: 83

Як повідомляє Держприкордонслужба “Північний кордон”, на кордоні з державою-агресором росією та її поплічницею – білоруссю діють встановлені режимні обмеження, які є обов’язкові до виконання.

 

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Заборонено будь-яке пересування цивільних осіб в смузі місцевості вздовж державного кордону та завширшки 1 км від нього.

 

Всі особи (громадяни України, іноземці та особи без громадянства) мають право в’їжджати, перебувати, проживати, провадити роботи й пересуватися у прикордонній смузі лише після отримання відповідного дозволу від органу Державної прикордонної служби України. Це стосується, як фізичних, так і юридичних осіб.

 

Державна прикордонна служба України ефективно захищає український кордон. Прикордонники діють виключно в межах компетенції та суворій відповідності до чинного законодавства.

 

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ, НЕ НЕХТУЙТЕ ВСТАНОВЛЕНИМИ ПРАВИЛАМИ!

 

Також нагадуємо, що за порушення прикордонного законодавства передбачено, як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

 

Зокрема, порушення прикордонного режиму (перебування у прикордонній смузі без документів, що засвідчують особу та/або відповідного дозволу) – тягне за собою накладення штрафу на громадян від 850 до 1700 грн, на посадових осіб – від 1700 до 2550 грн. Ті ж дії вчинені повторно протягом року – караються штрафом на громадян від 1700 до 3400 грн, на посадових осіб – від 2550 до 5100 грн (ст. 202 КУпАП).

 

Незаконний перетин або спроба незаконного перетину державного кордону України – тягне за собою накладення штрафу від 3400 до 8500 грн або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб із конфіскацією засобів скоєння правопорушення.
Ті ж дії, вчинені повторно протягом року або групою осіб – спричиняє накладення штрафу від 8500 до 13600 грн або адміністративного арешту на строк від десяти до п’ятнадцяти діб із конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення (ст. 204-1 КУпАП).

 

Злісна непокора законному розпорядженню чи вимозі військовослужбовця або працівника Державної прикордонної служби України або члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону – спричиняє накладення штрафу від 850 до 1700 грн або виправні роботи на строк від 1 до 2 місяців, або адміністративний арешт за строк до 15 днів. Ті ж дії, вчинені повторно протягом року або групою осіб – спричиняє накладення штрафу від 1700 до 5100 грн або адміністративний арешт на строк від 10 до 15 діб (ст. 185-10 КУпАП).

 

Незаконне переправлення осіб через державний кордон України, організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями або сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів або усуненням перешкод – карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

 

Ті самі дії, вчинені способом, небезпечним для життя чи здоров’я особи, яку незаконно переправляли через державний кордон України, чи вчинені щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища – караються позбавленням волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

 

Дії, вчинені організованою групою або вчинені з корисливих мотивів – караються позбавленням волі на строк від 7 до 9 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна. (Стаття 332 ККУ).

 

Версія для друку