Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Децентралізація: гостра дискусія між депутатами

25 Травня 2015 • 13:57

Кіл-сть переглядів: 752

Проект перспективного плану формування територій громад Житомирщини області обговорено на засіданні президії обласної ради 25 травня, яка відбулася під головуванням голови обласної ради Віталія Француза та за участі першого заступника голови облдержадміністрації Геннадія Дмитренка. Були присутні керівники відповідних департаментів та управлінь облдержадміністрації та представники Офісу реформ.

 

У ході гострої дискусії депутати погодилися, що реформа місцевого самоврядування, зміна адміністративного управління територіями, зокрема, і в нашій області потрібна. Але, на думку окремих депутатів, запроваджувати її потрібно не в такі стислі терміни. Жителі громад до кінця ще не знають, як і чому їм потрібно об’єднуватися. А будь-яке незнання породжує невпевненість.

 

Голова обласної ради Віталій Француз наголосив, що часу чекати в нас немає. А тому потрібно діяти і нарешті зробити в цьому напрямку перший серйозний державницький крок – прийняти на сесії проект перспективного плану формування територій громад. У разі прийняття позитивного рішення обласна рада шостого скликання може увійти в історію місцевого самоврядування Житомирщини як якнайбільш прогресивна за роки незалежності України. На його тверде переконання, цей документ, який фактично є протоколом намірів щось змінювати, стане поштовхом до розвитку кожної території. «Усі держави, які пішли шляхом створення умов для спроможного і самодостатнього самоврядування, виграли. Активна громада, ефективна та відповідальна влада плюс акумулювання фінансових та кадрових ресурсів – вагомий інструмент для покращення якості життя у громаді», – резюмував голова обласної ради.

 

Європейський вектор у впровадженні реформ місцевого самоврядування, децентралізації влади шляхом об’єднання громад вбачає перший заступник голови облдержадміністрації Геннадій Дмитренко. Він наголосив, що в України і в нашої області, зокрема, після поетапної реалізації такої реформи відкриється друге дихання. Адже об’єднані громади отримають державні субвенції, базові дотації, інші фінансові та економічні можливості. Передбачена докорінна зміна законодавчої бази на державному рівні.

 

Депутати погодили включення розгляду проекту перспективного плану формування територій громад Житомирщини у перелік питань на 31 сесії обласної ради 28 травня.   

 

1

 

2

 

 

3

 

4

Версія для друку