Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Децентралізація має підтримуватися Конституцією

23 Червня 2015 • 08:49

Кіл-сть переглядів: 731

 

Побудову нової моделі ефективного врядування буде завершено з прийняттям ряду законів на основі оновленої Конституції. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.

 

За його словами, «є усього чотири ключові моменти, які необхідно чітко зафіксувати: статус громади як базової одиниці місцевого самоврядування; принципи субсидіарності, повсюдності, фінансової самодостатності місцевого самоврядування, які ми уже почали  втілювати через закони; трирівневу модель місцевого самоврядування; систему забезпечення контролю з боку держави та громади».

 

«На основі Конституції ми зможемо прийняти нову редакцію закону про місцеве самоврядування, низку інших законів, щоб завершити побудову нової моделі ефективного врядування», – сказав керівник Парламенту.

 

Володимир Гройсман також підкреслив, що кількість і межі областей та районів не буде змінено.

 

Основною територіальною одиницею, зазначив він, стає громада, яка має голову та виконком, що виконує всі функції з управління громадою. Села в об’єднаній громаді обирають старост, які входять до виконкому громади і виконують ті ж функції, що були в сільраді. Тобто за простою довідкою не потрібно їхати в новий центр громади – усе на місці зробить староста.

 

Центральна влада матиме своїх представників, які зможуть ветувати будь-які незаконні рішення місцевої влади. Як і будь-які рішення корупційного характеру. За словами Володимира Гройсмана, саме ці речі мають бути закріплені в Конституції.

 

«Нині діюча модель роботи муніципалітетів вичерпала себе. Без впровадження повноцінного місцевого самоврядування європейського зразку нам не побудувати європейської України. Без децентралізації ми в Європу не попадемо!» – наголосив Голова Верховної Ради. 

 

Версія для друку