Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Децентралізація. Перші паростки реформи в Тетерівській ОТГ. ФОТО

22 Квітня 2016 • 11:40

Кіл-сть переглядів: 989

Минулого року в Україні стартувала нова реформа – децентралізація. В основі змін – передача повноважень та фінансів на рівень територіальної громади – ближче до людей. В межах громади мають вирішуватися майже всі проблеми, які стосуються її жителів. Разом з тим, сама громада нестиме відповідальність за свої соціальні, освітні, медичні та інші заклади, буде господарем на своїй території.

 

В нашій області утворено 10 об’єднаних територіальних громад. Вчора, 21 квітня, голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Машковський разом з начальником управління освіти і науки ОДА Вадимом Калініним, в.о. директора департаменту містобудування, архітектури та будівництва та житлово-комунального господарства ОДА Романом Щебетовим, начальником управління промисловості, розвитку інфраструктури та туризму ОДА Романом Крисюком, заступником директора департаменту фінансів ОДА Віктором Венцелем з робочим візитом відвідали Тетерівську ОТГ.

 

Сергій Машковський зазначив, що жителі громади вже мають змогу бачити позитивні результати децентралізації. «До цього часу про розвиток тут і мови не йшло. Зараз за рахунок економії коштів на утриманні працівників сільських рад, додаткових надходжень громада за три місяці поточного року отримала майже 2 млн грн від перевиконання бюджету. Окрім цього, сьогодні держава стимулює до об’єднання та надає новій територіальній громаді додатковий фінансовий ресурс для розвитку інфраструктури – доріг, освітлення, водопостачання, водовідведення тощо. 6776, 6 тис. грн отримає Тетерівська громада в цьому році», – підкреслив він.

 

Також голова ОДА оглянув будівництво нового дошкільного навчального закладу в с. Дениші. Зараз діти дошкільного віку навчають в садочку, який побудовано ще у 1923 році. За словами голови Тетерівської ОТГ Валентини Ільницької, у новому сучасному закладі розміщуватиметься близько 60 малят. На реконструкцію з місцевого бюджету виділено 1 млн 800 тис. грн. Вже майже повністю зроблено ремонт у приміщеннях, підведено всі комунікації, встановлено енергозберігаючі вікна і двері. З місцевого бюджету додатково виділено ще 2 млн грн для облаштування  дитячих майданчиків. Заплановано, що вже у вересні цього року діти зможуть піти до нового дитсадка.

 

Як зазначив начальник управління освіти і науки ОДА Вадим Калінін, за останні 24 роки не було створено жодного дошкільного закладу у селі. І у зв’язку з нестачею місць для дошкільнят відкриття нового садочку стане надзвичайно важливою подією.

 

За кошти державної субвенції також планується провести реконструкцію, термосонацію та добудувати частину примішення ДНЗ в с. Тетерівка та Центр надання адміністративних послуг в с. Корчак.

 

ЦНАП об’єднаної територіальної громади розпочав свою роботу у березні 2016 року. «Вже більше 200 звернень ми розглянули за цей період. До нас звертаються навіть люди з Житомира», – розповів директор центру Михайло Діжа. У Центрі можна отримати популярні адміністративні послуги:  реєстрацію місця проживання, реєстрацію бізнесу, реєстрацію нерухомості, реєстрацію земельних ділянок, послуги щодо будівництва, соціальні адміністративні послуги.

 

Також в Тетерівській ОТГ проводиться комплексний ремонт фельдшерсько-акушерських пунктів в с. Ульянівка, Нова Рудня та Буки. Всі ФАПи повність забезпечені необхідними медичними препаратами. Наступний крок – закупівля нового обладнання.

 

Сергій Машковський підкреслив: «Ось наші конкретні досягнення – перші паростки реформи. Вони поки ще невеликі, але зрушення вже відбулись. Надходження до бюджету громади дає нам змогу забезпечити людей якісними послугами у сфері освіти, охорони здоров’я, культури, спорту та зробити життя комфортним для своїх громадян».

Версія для друку