Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Децентралізація Житомирщини отримала офіс

07 Травня 2015 • 15:11

Кіл-сть переглядів: 821

Регіональний Офіс реформ місцевого самоврядування, децентралізації повноважень органів виконавчої влади розпочав діяльність на Житомирщині. Його завдання – організаційне, консультативно-методичне, інформаційне сприяння облдержадміністрації, органам місцевого самоврядування  у формуванні територіально спроможних громад – відповідно до вимог Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

 

На першому етапі серед завдань регіонального офісу реформ – налагодження діалогу між зацікавленими сторонами: облдержадміністрацією, органами місцевого самоврядування у підготовці проекту обласного перспективного плану формування спроможних територіальних громад та сприяння його схваленню на сесії обласної ради. Без такого плану область не зможе отримати фінансування на розвиток з Державного фонду регіонального розвитку.  А це майже 120 млн. грн., які заплановано спрямувати на розвиток інфраструктури, ремонт доріг на місцях тощо.

 

Перспективний план має бути ухвалено на сесії обласної ради 28 травня 2015 року та передано на  затвердження до Кабінету Міністрів України.

 

Наступний етап – робота з формування спроможних територіальних громад, надання консультації щодо організації процесу об’єднання. Очікується, що на Житомирщині кількість територіальних громад скоротиться: із 631 їх залишиться у межах 60. 

 

Планується, що місцеві вибори, які згідно з Конституцією України мають відбутися 25 жовтня 2015 року, будуть проведені вже на новій територіальній основі.

 

Такі Офіси реформ діятимуть у кожній із 23 областей України. Вже затверджено  їх директорів та експертів. Офіси працюватимуть злагоджено під егідою Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» у рамках реалізації Проекту USAID «Ініціатива захисту прав та представлення інтересів місцевого самоврядування в Україні» (Діалог).

 

 

 

Версія для друку