Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Дії медиків у випадку ситуації торгівлі людьми

05 Серпня 2024 • 15:50

Кіл-сть переглядів: 94

Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, що здійснюється з метою отримання прибутку з експлуатації чоловіків, жінок і дітей. Це також кримінальний злочин, який карається згідно з Кримінальним кодексом України позбавленням волі на строк від 3 до 15 років.

 

Воєнні дії, які відбуваються на території нашої держави, підвищують вразливість українців до потрапляння в ситуації торгівлі людьми. З 24 лютого 2022 року із початком широкомасштабного вторгнення росії на територію України ризик стати жертвою експлуатації стрімко зріс.

 

Зокрема, у Житомирській області статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми встановлено протягом 2023 року  для 15 осіб, протягом першого кварталу 2024 року 2 особам.

 

Постраждалі часто не звертаються до поліції чи юристів за захистом через страх зазнати повторної шкоди від кривдника, психологічні бар’єри, сором тощо. Але в критичних ситуаціях, коли їхнє життя або здоров’я опиняються під загрозою, вони можуть потрапити до медичних закладів — іноді навіть у супроводі самих торговців.

 

У таких випадках медичні працівники мають можливість виявити ознаки торгівлі, розпізнати постраждалих від цього злочину і повідомити про свої підозри щодо вчинення кримінального правопорушення правоохоронцям.

 

Для медика індикаторами торгівлі людьми можуть бути такі ситуації:

 

пацієнта чи пацієнтку супроводжує інша особа, яка її контролює (частіше у ситуації торгівлі людьми потрапляють жінки, тож надалі використовуватимемо жіночий рід. Однак слід розуміти, що ризик існує для всіх);

 

пацієнтка виглядає покірною або наляканою;

 

супроводжуюча особа наполягає на відповіді на запитання пацієнтки;

 

наявні ознаки фізичного насильства;

 

пацієнтка не має документів, що посвідчують особу;

 

пацієнтці важко спілкуватися через мовний або культурний бар’єр.

 

Нагадаємо, що діє Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми:

 

0 800 505 501

 

527 з мобільного

 

Урядова «гаряча лінія» для осіб, які постраждали від торгівлі людьми Міністерства соціальної політики України — 15-47

 

Відділ з питань сімейної політики Департаменту соціального захисту населення Житомирської обласної державної адміністрації (0412) 47-01-52

 

Не залишайтеся байдужими. Не толеруйте насильство, адже ваша уважність і дії можуть врятувати життя.

 

Версія для друку