Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Для безпеки громад Житомирщини має бути швидке розмінування потенційно небезпечних територій , — Віталій Бунечко

02 Травня 2024 • 10:07

Кіл-сть переглядів: 133

Начальник Житомирської обласної військової адміністрації підписав черговий меморандум із фірмою «СЕЙФ ЛЕНД». Організація сертифікована як оператор протимінної діяльності з гуманітарного розмінування відповідно до законодавства України.

 

Її фахівці сертифіковані за стандартами НАТО, мають професійне обладнання та багаторічний досвід роботи. В компанії працюють сапери-кінологи, сапери-водолази, картографи зі спеціальним допуском, а також медична служба, яка має спеціалізований транспорт та мобільний шпиталь. Окремий напрямок, яким займається ТОВ «СЕЙФ ЛЕНД» – вивчення території та пошук мін за допомогою БПЛА.

 

Важливим аспектом роботи компанії є навчання та підвищення кваліфікації кадрів, що залучаються до проведення гуманітарного розмінування. На сьогодні, за сприяння ДСНС, компанія навчає 50 саперів, а це ще 10 додаткових груп із гуманітарного розмінування, які найближчим часом будуть сертифіковані та стануть до виконання своїх обов’язків.

 

На Житомирщині вибухонебезпечними  предметами можуть бути забруднено майже 75 тис. га. Переважна більшість небезпечних територій – це землі, що використовуються у повсякденній діяльності – ліси, сільськогосподарські угіддя, місця проходження важливих комунікацій та інше.

 

Лише за минулий рік вибухотехніки обласного ДСНС здійснили 214 виїздів для розмінування території Житомирської області. Загалом було очищено 802 га території області та знищено 4403 одиниць різноманітних боєприпасів.  В цьому році було вже близько 30 виїздів, де знайшли та знищили майже 50 вибухонебезпечних предметів. Також наші вибухотехніки активно залучаються задля знешкодження вибухонебезпечних пасток на деокупованих  територіях Сходу та Півдня України.

 

 Зрозуміло, що можливостей наших вибухотехніків недостатньо, щоб швидко убезпечити всі території у громадах області. Тому залучення сертифікованих операторів протимінної діяльності є дуже важливим для Житомирщини.

 

“Дуже радий, що вітчизняні спеціалісти також доєднуються до цієї роботи. Певен, що підписання цього меморандуму сприятиме підвищенню ефективності та темпів робіт із перевірки та розмінування потенційно небезпечних територій області”, — підкреслив Віталій Бунечко.

 

Версія для друку