Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Для дитини, позбавленої сім’ї, держава – це і батько, і мати

30 Вересня 2015 • 12:13

Кіл-сть переглядів: 758

Показником розвинутого суспільства є ставлення до підростаючого покоління, розуміння того, що чужих дітей не буває. Державою визначене важливе завдання: забезпечити належні умови для виховання в сімейному оточенні дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

Останнім часом у законодавстві України відбулись суттєві певні зміни в частині зміцнення державної підтримки сімей, які виявили бажання усиновити дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування.

 

Так, з метою надання державної підтримки таким сім’ям, запроваджено надання додаткових прав та гарантій у вигляді соціальної відпустки у зв’язку з усиновленням дитини та грошової допомоги. Такі заходи підтверджують, що в українському суспільстві почала формуватися нова культура усиновлення. Ставлення до цієї теми поступово змінюється. Підтримка держави дає змогу зменшити кількість дітей, які виховуються у державних закладах.

 

На території області проживає майже 243 тис. дітей, з них 3269 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За період з 1996 по 2015 роки в області усиновлено 1677 дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них громадянами України – 1081 дітей, іноземними громадянами – 596. В області проживає 503 усиновлених дитини.

 

Службами здійснюється контроль за умовами проживання усиновлених дітей в сім’ях: вчасно аналізуються проблемні ситуації та надаються рекомендації. За вісім місяців поточного року усиновлено 48 дітей, з них 39 – громадянами України.

 

Питання надання допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, регулюються Законом України „Про державну допомогу сім’ям з дітьми” та прийнятими відповідно до нього нормативно-правовими актами. Цей Закон встановлює гарантований державою рівень матеріальної підтримки сімей з дітьми шляхом надання державної грошової допомоги і спрямований на забезпечення пріоритету державної допомоги сім’ям з дітьми у загальній системі соціального захисту населення. Розмір такої допомоги має дорівнювати розміру, що становить два прожиткових мінімуми для дитини відповідного віку. З 1 вересня 2015 року ці виплати збільшено на 13 %.

 

Службами у справах дітей проводиться робота щодо реалізації права дитини, яка втратила батьків, на виховання в іншій сім’ї. Так, в сім’ях опікунів, піклувальників проживає 2223 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування.

 

Протягом останніх років область досягла серйозних результатів у розвиткові мережі прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. На території області функціонує 35 дитячих будинки сімейного типу та 192 прийомних сім’ї, в яких виховується 614 дітейРозмір щомісячної державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку. Одному з прийомних батьків , батьків-вихователів виплачується грошове забезпечення, яке становить 35% від розміру соціальної допомоги на дитину.

 

Впродовж 9 місяців 2015 року в області створено 3 прийомних сім’ї та 4 дитячих будинки сімейного типу, в які влаштовано 45 дітей.

 

Ще 207 дітей знайшли сімейний затишок в сім’ях опікунів, піклувальників. Таким чином, в сімейних формах виховання утримується 86,0 % від загальної кількості дітей- сиріт та дітей, позбавленого батьківського піклування. 

 

Враховуючи суспільну значущість усиновлення в забезпеченні права кожної дитини на виховання в сім’ї, з метою підтримки та розвитку національного усиновлення згідно з Указом Президента в Україні з 2008 року встановлено свято «День усиновлення», в який ми можемо привітати тих людей, які прийняли в родину дитину-сироту на правах рідної доньки або сина.

 

Як нагадаємо, вчора відбулася традиційна зустріч керівництва області з першокурсниками з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування комунального вищого навчального закладу «Житомирський інститут медсестринства» Житомирської обласної ради з нагоди відзначення Дня усиновлення. 

Версія для друку