Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Дотримуйтеся карантинних заходів! ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ за порушення карантину

16 Червня 2020 • 10:08

Кіл-сть переглядів: 3 537

17 березня 2020 року Верховна Рада прийняла Закон України № 530-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким було встановлено адміністративну відповідальність та посилено кримінальну відповідальність за порушення норм, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19.

 

Закон № 530-ІХ доповнив Кодекс України про адміністративні правопорушення статтею 44-3 «Порушення правил щодо карантину людей».

«Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України “Про захист населення від інфекційних хвороб”, іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, –

тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», – йдеться у статті.

Так, Законом № 530-IX передбачені штрафи за порушення карантину, санітарних правил і рішень місцевої влади з питань боротьби з інфекційними хворобами, які становлять:

 

від  17 до 34 тис. грн. – для громадян;

 

від  34 до 170 тис. грн. – для посадових осіб.

 

Протоколи про адміністративні порушення уповноважені складати поліцейські, саме ж стягнення накладає місцевий суд.

 

Крім того, Законом № 530-IX внесено зміни до статті 325 Кримінального кодексу України щодо порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням:

 

1. Порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, карається штрафом від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

 

2. Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

 

Пам’ятайте, що адаптивний карантин – це лише послаблення, а не ігнорування карантинних заходів!

 

Аби запобігти захворюванню на коронавірусну інфекцію, обов’язково дотримуйтеся основних правил

 

регулярно дезінфікуйте руки та носіть захисну маску у громадських місцях;

 

уникайте великого скупчення людей та дотримуйтеся соціальної дистанції;

 

без нагальної потреби не виходьте із дому!

 

 

Версія для друку