Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

#Dovidkainfo: Як підготуватися до надзвичайної ситуації

04 Вересня 2024 • 15:08

Кіл-сть переглядів: 114

У разі надзвичайної ситуації магазини, аптеки та банки можуть бути зачинені, а постачання електроенергії, води та газу — частково або повністю припинені. Варто заздалегідь підготуватися, щоб убезпечити себе та своїх близьких. Ось що потрібно врахувати:

 

Основні речі, які мають бути вдома:

 

Продукти тривалого зберігання. Запас харчів має вистачити на кілька тижнів. Оберіть консерви, сухофрукти, крупи, макарони та інші продукти, які не потребують особливих умов зберігання.

 

Питна і технічна вода. Запасіть воду для пиття та технічні потреби. Рекомендується мати щонайменше 2 літри питної води на кожну людину на день.

 

Аптечка. Укомплектуйте аптечку основними медикаментами, засобами першої допомоги, знеболювальними, ліками проти застуди, особистими препаратами, які вам необхідні.

 

Готівкові кошти. Банківські термінали та банкомати можуть не працювати, тому важливо мати запас готівки для термінових покупок.

 

Ліхтарики, батарейки, свічки. У разі перебоїв з електропостачанням важливо мати надійне джерело світла.

 

Газовий пальник. Для приготування їжі використовуйте газовий пальник із запасними балонами. Він стане в пригоді за відсутності електрики чи газу.

 

Теплі речі. Якщо ситуація відбудеться в холодну пору року, підготуйте ковдри, спальні мішки, термобілизну для збереження тепла.

 

Тривожна валіза. Підготуйте валізу з найнеобхіднішими речами: документи, ліки, їжа, вода, теплий одяг. Це допоможе швидко евакуюватися у випадку потреби.

 

Якщо ви живете в приватному будинку, обладнайте найпростіше укриття у власному підвалі.

 

Запропонуйте сусідам старшого віку чи людям, які не можуть самостійно пересуватися, допомогу в підготовці оселі, тривожної валізи, за потреби проведіть в укриття.

 

Зверніть увагу на те, що тварин заборонено брати з собою в укриття. За можливості заздалегідь домовтеся із друзями чи членами родини, що живуть у безпечному місці, про передачу їм тварини. Якщо це неможливо, спробуйте домовитись про те, щоб взяти їх з собою в укриття. При цьому подбайте, щоб перебування в укритті було комфортним як для людей, які вас оточують так і для самих тварин, підготувавши для них переноску, корм, воду, гігієнічні засоби, намордник тощо.

 

Підготовка до надзвичайної ситуації — це важливий крок до збереження життя і здоров’я. Подбайте про необхідні запаси, допоможіть тим, хто цього потребує, і завжди майте план дій на випадок критичних обставин.

 

Версія для друку