Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Дякуємо нашим данським партнерам за сприяння у вирішенні питання мінної безпеки на Житомирщині, — Юрій Денисовець. ВІДЕО

20 Вересня 2022 • 17:09

Кіл-сть переглядів: 433

Сьогодні, 20 вересня, заступник начальника Житомирської ОВА Юрій Денисовець провів робочу зустріч із делегацією Представництва Датської Ради у справах біженців в Україні щодо обговорення шляхів впровадження систематичної роботи з інформування про мінну небезпеку серед населення Житомирської області. Також участь у заході взяли представники профільних структурних підрозділів ОВА та Головного управління ДСНС України у Житомирській області.

 

Так, під час зустрічі було обговорено низку питань, зокрема:

 

започаткування систематичної співпраці в напрямку:

 

інформування населення про ризики, пов’язані з мінами та вибухонебезпечними залишками війни (з урахуванням вікових категорій);

 

надання допомоги особам, що постраждали від мін та вибухонебезпечних залишків війни;

 

проведення:

 

сесій з інформування в закладах освіти;

 

тренінгів для тренерів, зокрема в інститутах післядипломної освіти;

 

сесій з інформування для співробітників критичної інфраструктури тощо.

 

Як зазначив заступник начальника Головного управління з реагування на надзвичайні ситуації Головного управління ДСНС України у Житомирській області Олег Держанівський, на території Житомирщини досить складна ситуація із забрудненням територій вибухонебезпечними предметами як часів Другої світової війни, так і внаслідок широкомасштабного вторгнення рф на Україну.

 

Так, внаслідок бойових дій та обстрілів окупаційними військами рф у північних районах регіону вибухонебезпечними предметами забруднено близько 750 км² території. Зокрема це низка сіл громад Коростенського району. Загалом від початку війни рф проти України піротехніками підрозділів ДСНС у Житомирській області здійснено 238 виїздів та обстежено 309 га територій та знешкоджено 2552 вибухонебезпечні предмети.

 

Своєю чергою т.в.о. Менеджера з адміністративної та програмної діяльності – фахівець проєктів з питань протимінної діяльності Представництва Датської Ради у справах біженців в Україні Ганна Решетнікова розповіла, що в структурі Представництва в Україні діє сектор гуманітарного роззброєння та миробудівництва, одним із головних напрямів якого є гуманітарна протимінна діяльність.

«Наше представництво сертифіковано на наступні види діяльності: нетехнічне та технічне обстеження територій, ручне розмінування, очищення району ведення бойових дій, інформування населення про ризики пов’язані з мінами та вибухонебезпечними залишками війни. Також ми маємо ресурси та можливості надання допомоги постраждалим особам від мін та вибухонебезпечних предметів, зокрема за підтримки МЗС Фінляндії та Данії ми надаємо медичну допомогу, протезування, речі першої необхідності, допомогу у задоволенні освітніх потреб, покращенні умов проживання, засоби для самозайнятості, освітнє перепрофілювання, гранти на навчання, витрати на оформлення документів, переїзд до медичного закладу, психологічну допомогу, фізіологічну реабілітацію, фінансову допомогу родинам, родичі яких загинули від вибухонебезпечних предметів», — зазначила Ганна Решетнікова.

Заступник начальника Житомирської ОВА Юрій Денисовець додав, що інформування населення про мінну безпеку є одним з надважливих способів захисту населення, яке постраждало від обстрілів з боку рф.

«В нашій області, на жаль, вже є сумні випадки загибелі людей у зв’язку з вибухами нерозірваних боєприпасів та вибухонебезпечних предметів, які залишили нам російські окупанти. Важливо, аби інформаційна кампанія щодо обізнаності жителів області, охопила якомога більше жителів Житомирщини. Ми спільно з рятувальниками ДСНС плідно працюємо із закладами освіти регіону, але знати правила поводження з вибухонебезпечними предметами повинен кожен», — підкреслив Юрій Денисовець.

Нагадуємо, що керівництво Житомирської ОВА долучилося до засідання Державної комісії з питань ТЕБ та НС, під час якої, зокрема йшлося про розмінування територій України.

 

Версія для друку