Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Енергозбереження на Житомирщині

07 Липня 2015 • 11:16

Кіл-сть переглядів: 894

Питання енергоефективності, енергозбереження в Україні вийшли сьогодні на перший план. Вони є ключовими і для Житомирщини.

7 липня в Житомирі керівники області, міста, районів, ОСББ, банківських установ обговорювали партнерство у сфері енергоефективності, впровадження енергозберігаючих технологій на Житомирщині та реалізації Меморандуму між Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України, Житомирською облдержадміністрацією, Житомирською обласною радою та Житомирською міською радою.

Голова облдержадміністрації Сергій Машковський повідомив, що в області ще з минулого року ведеться активна робота з ефективного використання енергоресурсів. «У минулому році ми перевели на альтернативні види палива 117 котелень. Але цим проблема енергонезалежності не вирішується. Тому ми маємо не просто продовжити роботу, а й посилити її, особливо серед населення», – сказав керівник області.

Так, за рахунок переведення котелень на альтернативні види палива економія коштів іде у першу чергу державним установам та організаціям, які надають послуги. Населення також має дбати про енергоефективність у своїх будинках – утеплювати фасади, замінювати вікна, встановлювати котли на альтернативних видах палива, використовувати інші енергозберігаючі технології.

Для цього, інформував Сергій Машковський, на рівні держави розроблено низку інвестиційних програм. Ці програми допоможуть встановлювати енергозберігаючі технології за рахунок кредитних коштів із залученням компенсації від держави. Компенсації складають 20-30% від вартості котлів чи енергозберігаючих технологій.

Зокрема, вже діє механізм підтримки домогосподарств, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків щодо запровадження заходів з енергозбереження, а також систему здешевлення кредитів для населення, ОСББ та ЖБК на утеплення житла.

Державні програми, які існують на сьогодні, дозволять стимулювати населення до модернізації житла та ефективного використання енергоресурсів.

За словами голови Житомирської ОДА Сергія Машковського, департаментами облдержадміністрації розробляється програма щодо компенсації за кредитами, які видані населенню на заходи з енергозбереження. Планується на черговій сесії винести цю програму на розгляд депутатів обласної ради.

Сергій Машковський дав доручення керівникам районів визначити відповідальних за впровадження енергозберігаючих технологій на місцях та розпочати роботу в напрямку енергоефективності серед населення, віднайти можливість закладення коштів у районних бюджетах щодо компенсації кредитних коштів населенню за державними програмами.

 

1

 

 

2

 

3

 

Версія для друку